Woningvoorraad stijgt door herbestemming

Door bestaande gebouwen te herontwikkelen tot woningen zijn er in de periode van 2011 tot 2015 bijna 26.000 woningen in Nederlandse steden beschikbaar gekomen.

Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het CBS stelt dat er in Amsterdam en Eindhoven van 2012 tot 2016 de meeste woningen zijn ontstaan door het hergebruik van leegstaande panden, zoals kantoren, winkels of fabrieken. In Amsterdam zijn er 2.465 woningen bij gekomen door duurzame renovaties en in Eindhoven zijn er 2.210 meer woningen bij gekomen door transformatie.

Bijna de helft van de nieuwe woningen is beschikbaar gekomen door het verbouwen van onder andere kantoren naar woningen. In de vier grote steden (Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag) nam de woningvoorraad in 2015 met meer dan 6.000 woningen toe.

De stijging in de woningvoorraad wordt volgens de website Renovatieprofs gestimuleerd door de enorme leegstand van kantoren. Verder speelt mee dat veel gemeentes hun regelgeving versoepelen, waardoor het makkelijker wordt om een huisvestingsvergunning te krijgen voor panden die oorspronkelijk niet zijn gebouwd voor huisvesting.

Bron: duurzaambedrijfsleven.nl