‘Laat die global warming maar komen’

De palmboom in De Nieuwe Stad heeft een knalroze warm jasje gekregen om hem te beschermen tegen vrieskou. ‘Laat die global warming maar komen’, staat er vele malen geschreven op de meterslange sjaal die om de boom is gewikkeld. Het is een statement om mensen te prikkelen dat er écht iets moet gebeuren. De temperatuur op aarde stijgt, met grote gevolgen voor de mens, natuur en milieu van dien.

Het roze omhulsel is het volgende object in een reeks werken van Rogier Roeters in De Nieuwe Stad in Amersfoort. Hij bedacht de tekst vanuit het perspectief van het object, vanuit de palmboom. Rogier: ‘Bij mijn teksten en tekeningen denk ik vaak vanuit een object of bijvoorbeeld vanuit een lichaamsdeel. Vanuit de palmboom gedacht is hij gebaat bij een graadje meer, dus laat maar komen die global warming. Ik hoop mensen er mee te prikkelen anders te kijken naar de wereld en naar dat wat je ziet. Het gaat écht niet goed met de wereld en de opwarming van de aarde is een serieus probleem. Maar op de één of andere manier dringt dat nog onvoldoende door bij veel mensen. Ook vind ik het interessant dat wij als mens de keuze maken om een palmboom die hier van origine niet groeit naar Nederland te halen en er dan alles aan doen om hem te laten overwinteren.’

Palmboom op de Oliemolenhof
Vier jaar geleden werd de Oliemolenhof omgeturnd van een plaat asfalt naar een multifunctioneel plein met bomen, planten en zitgelegenheid. Een plek voor ontmoeting, ontspanning en evenementen. De Nieuwe Stad kreeg daarmee een verbindend groen ‘stadshart’ en Amersfoort een aantrekkelijk nieuw plein. Onder de 37 verschillende soorten bomen werd één palmboom geplaatst. Als een verwijzing naar de bizarre wereld die we als mensheid hebben gecreëerd, waarin klimaatverandering aan de orde van de dag is en zelfs een tropische plant als deze het naar zijn zin heeft.