Woordkunst in De Nieuwe Stad

Een vlag met ‘kom vingeren dan’, ging wat ver. Maar al brainstormend met kunstenaar Rogier Roeters ontstonden vier werken die de openbare ruimte van De Nieuwe Stad verfraaien. Zo prijkt op het dak van de Prodentfabriek in het bekende handschrift van Roeters de tekst ‘Felt kut, might delete later’.

“We voelden de behoefte om een extra laag aan te brengen in het gebied”, aldus gebiedsmanager Marike de Meester. “Iets waarmee we mensen aan het denken zetten, maar waar je ook gewoon om kunt lachen. We hebben Rogier gevraagd om hier aan mee te werken. Hij spreekt in zijn teksten en tekeningen recht voor zijn raap uit wat heel veel mensen denken, maar wat niemand durft te benoemen omdat het eigenlijk not done is. Door dit op een onconventionele wijze te doen raakt hij mensen.”

Roeters heeft een achtergrond als goochelaar en vindt het in zijn werken fijn om net als bij goocheltrucs te verwarren in de werkelijkheid. “Ik pak iets wat heel herkenbaar is en ga daarmee aan de haal. Zoals met één van de meest gebruikte zinnen op Instagram op dit moment felt cute, might delete later. Felt cute, klinkt voor mij als felt kut. Ik doe veel dingen op gehoor. Door een combinatie van ernst, van humor en van verwarren in mijn werken weet de toeschouwer eigenlijk niet zo goed hoe hij zich moet verhouden tot wat er gebeurt.” Zo is ook ‘voeten vegen aub’ compleet uit de context op de locatie in de Oude Fabriekstraat. Roeters: “Het kan daar niet, het is flauw, maar laat je wel nadenken over het begrip voeten vegen en de plek waar je bent.”

De ontwerpen van Roeters zijn geproduceerd door Kevin van Braak. Hij maakt als kunstenaar regelmatig werken voor gebouwen, maar benadrukt hoe uitzonderlijk dit project is . “Je ziet vaak bij overheidsgebouwen dat 1% van het budget naar kunst in en om het gebouw moet gaan. Bij bedrijven zie je dit zelden gebeuren en zeker niet in deze vorm waarbij de gebiedsbeheerder en kunstenaars de samenwerking aangaan en de eigenaar nauw betrokken is.”

Volgens directeur en eigenaar Bart Schoonderbeek is kunst een essentiële toevoeging in een tijd waarin we ons soms teveel focussen op het gebouwde. “Stedenbouw gaat langzaam. Om een stad leefbaar te houden moet je ook toevoegingen doen die snel te realiseren zijn.” Jaarlijks nodigt De Nieuwe Stad een nieuwe kunstenaar uit om toevoegingen te doen.