Hoog in de lucht met schoorsteenrestaurateur Harm

Heb je hoogtevrees?, vraagt Harm mij nadat ik een paar foto’s van zijn markante kop en vieze handen heb gemaakt. “Wanneer je belooft dat ik niet aan een elastiek naar beneden hoef te springen, ga ik graag met je mee omhoog”, antwoord ik. Vijf minuten later sta ik ‘aangelijnd’ in het bakje van de hoogwerker en kan ik van dichtbij zien wat het werk van Harm Meijer inhoudt.

Met uiterste precisie bekijkt Harm de twee schoorstenen van De Nieuwe Stad. Van top tot teen fotografeert de énige schoorsteenrestaurateur van Nederland ieder plekje, om vervolgens goed te kunnen bepalen wat er nodig is om deze bakens van het gebied voor de toekomst te behouden.

Hoog in de lucht aan de rand van de schoorsteenpijp brengt hij ons van alles bij over metselwerk, de samenstelling van voegmortel en de historie van schoorstenen in Nederland. Zo werden er ooit 12.000 fabrieksschoorstenen gebouwd in Nederland, waarvan er nog zo’n zeshonderd overeind staan. In Amersfoort hadden we 34 schoorstenen, waarvan er nog vier behouden zijn gebleven. Twee daarvan vind je in De Nieuwe Stad. De ene werd in 1936 gebouwd voor de Erdal Fabriek aan de Oude Fabriekstraat. En met 35 meter de hoogste van de twee, de schoorsteen aan de Kleine Koppel die in 1927 gebouwd werd voor de lijmfabriek Rohm & Haas, voorheen de Wascholinefabriek.

Schoorstenen waren ooit een symbool van welvaart. Als stad toonde je met trots een foto met een skyline van schoorsteenpijpen en fabrieken! In het beeldmerk van de Nieuwe Stad tonen wij ook met trots de huidige skyline mét schoorsteen. De schoorstenen horen namelijk bij dit gebied. Schipper Bosch heeft het ontwikkeld met respect voor de historie en de architectuur. Het zijn industriële monumenten. Erfgoed dat ons herinnert aan het rijke industriële verleden van Amersfoort.
Beide schoorstenen verkeren in betrouwbare staat, is de conclusie van Harm. De klimijzers zagen er ook nog goed uit. Maar gelukkig hoeft Harm niet meer via deze weg naar boven en naar beneden te klauteren.

Langzaam daalt de hoogwerker richting de Oude Fabriekstraat. Maar niet voordat ik nog een paar mooie plaatjes heb geschoten van het uitzicht over De Nieuwe Stad. Zo’n kans krijg je niet elke dag!

Verslag door Chantal van Riel. Werkzaam als communicatiemedewerker bij De Nieuwe Stad en samen met Noor Jeelof hét gezicht voor de vergaderzalen en flexwerkplekken van De Nieuwe Stad Flexplek.