Het kweken van algen klinkt ideaal in de oren. Algen kunnen groeien waar grond onvruchtbaar is, nemen CO2 op en hebben een hoge groeisnelheid. Een algenplantje groeit zelfs zo snel dat het in een uur kan verdubbelen en zo een grote productie van biomassa kan realiseren.
Het probleem is dat er nog niemand is geweest die de exponentiële groei stabiel heeft weten te houden over een langere periode. “Doordat de lichtinput geen constante factor is en er tachtigduizend algensoorten zijn, is het een heel complex speelveld”, vertelt Arnout van Diem, CEO van BioSoil Groep. Zijn bedrijf ontwikkelt, ontwerpt, bouwt, verkoopt en installeert bioreactoren voor algenproductie.
BioSoil is nauw betrokken bij het project Valorie, een mobiele proeffabriek voor algenraffinage die op maat de gewenste ingrediënten uit algen kan zuiveren. Valorie staat voor Versatile Algae On-site Raw Ingredient Extractor en is ontwikkeld door Algae Food & Fuel in samenwerking met partner TNO.
Valorie staat bij de algenkas in Lelystad. Daar worden algen gekweekt op basis van led-licht en CO2. Het is ook mogelijk algen op suiker te kweken, of led-licht en suiker maar daar begint Algae Food & Fuel niet aan. Van Diem: “Door suiker als grondstof te gebruiken, zouden we concurreren met landbouwgrond voor suikerbieten en/of suikerriet. Doordat we algen in water kweken op licht en CO2, concurreren we niet met de landbouw en wordt de productie van biomassa additioneel.”
Algae Food & Fuel heeft gekozen voor led-assimilatieverlichting onder water. Hiermee wordt de lichtinbreng in de reactor een constante factor. Van Diem: “Bij de fotobioreactoren die in Lelystad naast Valorie staan, worden de omstandigheden zoveel mogelijk constant gehouden in een geautomatiseerd proces. Daarmee zou we een doorbraak op de grootschalige kweek van algen kunnen realiseren.”
Lees hieronder het gehele artikel in Duurzaam Geproduceerd Magazine (pagina 18):
Bron: Petrochem