Bouwen met staal: een typologische cross-over

Met de toevoeging van Het Platform aan De Nieuwe Stad is de toon gezet over hoe oude en nieuwe gebouwen de dialoog met elkaar aangaan. En hoe nieuwe gebouwen meer naar buiten gericht en flexibel moeten zijn. Samen met architect Space Encounters, constructief ontwerper van Rossum, staalconstructeur Van Den Brink Staalbouw en bouwonderneming van Bekkum ontwikkelde Schipper Bosch deze nieuwbouw, geheel vrijstaand van de oudbouw. Vakblad bouwen met staal besteedde er uitgebreid aandacht aan in de editie van augustus 2020.

De wijze waarop de oude loods en de nieuwbouw elkaar net niet raken en toch in verbinding staan toont zich doordat de kolommen van de nieuwbouw het ritme van de oudbouw volgen. ‘Op het oog een bovenbouw dat constructief nog het meeste weg heeft van een brugconstructie, maar losgehouden van de bestaande Prodentloods wordt de enorme schaal van het gebouw voelbaar en maakt het verbinding met de geschiedenis van de plek. Tegelijkertijd is het een verwijzing naar de superstructuren van Superstudio. Het avant-garde architectencollectief dat het perfecte voorbeeld van de tegencultuur was, in dienst van de vrijheid’, aldus het vakblad bouwen met staal.

Vind jij Het Platform ook een architectonische verrijking voor Amersfoort? Breng dan je stem uit voor de Stadsbouwprijs van Fasade.

Klik op de afbeelding voor de pdf met het volledige artikel uit het vakblad bouwen met staal: