Bijen Flashdag Tattoolab

Op de Internationale Dag van de Honingbij organiseert Francine van TattooLab de zogenoemde ‘Bijen flashdag’. Een ‘flash tattoo’ refereert aan de vaste designs waaruit klanten kunnen kiezen. Vroeger liepen mensen een tattoozaak binnen, kozen ze een ontwerp van een plaatje op de muur en lieten ze dat ter plekke zetten. Een Bijen flashdag gaat net zo: je kunt – zonder afspraak – binnenwandelen bij TattooLab en een bijentattoo uitkiezen. “Met een bijentatoeage laat je zien dat je deze diertjes een warm hart toedraagt.”

 

Toen Francine Launspach, eigenaar van TattooLab in Amersfoort, hoorde hoe slecht het gesteld was met de bijenstand, voelde ze dat ze iets móest doen. De 44-jarige tattoo-artiest en kunstenaar schilderde, tekende en tatoeëerde altijd al met veel liefde bijen en hommels; nu besloot ze om die liefde te bekrachtigen met donaties. Launspach: “Ik hoop mensen bewust te maken van het bijzondere belang van de wilde bij.”

 

Het begon allemaal in haar eigen tuin. Launspach tuiniert graag samen haar zoontje, en raakte gefascineerd door de wilde bijen die om hen heen zoemden. “Een hommel is echt de knuffelbeer onder de insecten,” zegt Launspach. “Ik kan er uren naar kijken. Ze zijn een beetje stuntelig; zó grappig. Maar ze zijn ook onmisbaar voor de natuur.” Meer dan 75 procent van alle voedselgewassen en meer dan 85 procent van de wilde planten is afhankelijk van insecten zoals de bij. En ook bomen hebben bijen nodig.

 

Bijenvoedselbank

“Toen ik hoorde hoe slecht het met de wilde bijenstand ging, voelde ik me machteloos,” zegt Francine. “Ik realiseerde me dat ik bijen en hommels wel met plezier tatoeëer, maar dat ik niets ‘teruggeef’.” Ze besloot om van elke gezette bijentatoeage tijdens een bijen flashdag, 25 euro ten goede te laten komen aan de wilde bij. Van de eerste opbrengst kocht ze biozaden, die ze in de stad en onder haar klanten verdeelde. Ze enthousiasmeerde mensen om die in ‘loze’ stukjes natuur in de stad te verspreiden, of om een tegel uit de tuin te trekken en een minituintje te maken.

 

Van de zaden van de bloemen uit haar eigen achtertuin maakte ze vervolgens ‘bloembommen’. En met haar moeder maakte ze een tuin van een braakliggend stukje grond in De Nieuwe Stad. Op deze manier hielp ze mee aan de groei van ‘bijenvoedselbanken’, overal in de stad. Ze had de smaak te pakken en legde met vrijwilligers en een deel van het TattooLabteam een tweede wilde bijen tuin aan in Vathorst bij Daphne in de Kas en deelde nog meer zaden uit. Nu kijkt ze uit naar de aanleg van een wilde bijen tuin in Dierenpark Amersfoort! Al is het een paar vierkante meter, alles helpt! 

 

Bijen Flashdag

Met haar acties hoopt Francine Launspach mensen bewust te maken van het belang van deze bijzondere insecten. Ze streeft ernaar om de komende jaren minimaal duizend bijen of hommels te maken. Als kunstwerk voor in de huid of voor aan de muur, want ze tekent en schildert ze ook. De Bijen flashdagen vinden twee keer per jaar plaats. De eerstvolgende is op de Internationale Dag van de Honingbij, op 19 augustus 2022 van 10:00-18:00 uur. “De bij is een klein maar onmisbaar onderdeel van de natuur,” aldus Launspach. “En als mens kun je met een kleine actie een onmisbaar deel van de oplossing vormen.”