Adviseur Gerwin Hop van Over Morgen

Iedere editie interviewt een De Nieuwe Stad-bewoner uit de vorige nieuwsbrief, een andere De Nieuwe Stad-bewoner. Ralph en Suzanne van Zinnenprikkelend spreken voor deze editie Gerwin van duurzaam adviesbureau Over Morgen

 

Over Morgen omarmt ‘dat wat nog komt’ en verbindt het met ‘dat wat er al is!

Binnen De Nieuwe Stad is Over Morgen relatief een nieuwkomer. Begin dit jaar betrok Gerwin Hop samen met zijn zakenpartner Erik Tissingh en collega’s de fantastische kantoorloods aan de Kleine Koppel 26. En daarmee zijn ze praktisch buren van ons geworden. Een reden temeer eens nader kennis te maken. Ik interview Gerwin op de eerste etage waarbij we uitkijken op het nieuwe stadspark en zicht hebben op de schoorsteen van de voormalige Rohm & Haas, die prominent midden in het gebouw staat.

De oude loods, in 2009 onder architectuur verbouwd door Jan Poolen en vanaf 2010 in gebruik als kantoorpand, is overzichtelijk, duurzaam en flexibel ingericht. Onder de noemer practice what you preach, heeft Over Morgen het interieur met voornamelijk hergebruikte materialen -van onder meer de kringloop- stijlvol ingericht. Met een modulaire constructie midden in het pand is er een auditorium met verschillende werk-, vergader- en privacy-ruimten gecreëerd. Een meubel dat kan meeleven naargelang de behoefte in het pand. Samen met de nodige verduurzamingen op het gebied van energie zijn ze bezig een toekomstbestendige werkomgeving te creëren dat flexibel, energiezuinig en gezond is.

Met deze aanpak heeft Gerwin en zijn team het geschopt tot één van de tien finalisten van de Healthy Urban Office Challenge 2017.


Wat doen jullie als Over Morgen?
“We zijn een adviesbureau die zichtbare oplossingen biedt voor een betere en toekomstbestendige leefomgeving. Onze adviseurs geven gemeenten en overheden advies op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling en duurzame energie. In toenemende mate maken ook  energiemaatschappijen, netbeheerders en woningcoöperaties steeds vaker gebruik van onze diensten. Als het gaat om ruimtelijke ontwikkeling, maken we onder andere samen met belanghebbende en stakeholders plannen en bedenken we oplossingen hoe een bestaand gebied het beste gerevitaliseerd kan worden. Maar denk ook aan duurzaam beheer van landschappen en het inzichtelijk maken van de kosten en de financiering ervan, door bijvoorbeeld exploitatie. Op het gebied van duurzaamheid en energietransitie adviseren en helpen we overheden en marktpartijen met het realiseren van hun duurzaamheidambities en -doelen door die te vertalen naar concrete uitvoeringsmaatregelen. Met als streven, blijvende verbeteringen, met maatschappelijke impact.”

Gerwin heeft met ‘Over Morgen’ ook de nodige duurzaamheidsambities en één daarvan is het realiseren van een heus Zonnepark. Samen met de Gemeente Apeldoorn en Encon zijn ze volop bezig met het opzetten van een energiepark dat straks ongeveer 11.000 zonnepanelen moet gaan krijgen, wat genoeg is om gemiddeld 800 huishouden te voorzien van stroom. “Daarnaast is duurzame mobiliteit een topic. Veel van onze medewerkers rijden al elektrisch of willen elektrisch gaan rijden. Met de komst van de 11 nieuwe laadstations op de Oliemolenhof, zien we een uitgelezen kans voor een carsharing constructie met elektrische auto’s. Samen met Schipper Bosch zijn we deze mogelijkheden al aan het bekijken.”

Maar Nederland staat voor een grotere uitdaging weet Gerwin te vertellen. “Rond 2050 moet het overgrote deel van de Nederlandse huishoudens aardgasvrij zijn. Deze ambitie bestaat voornamelijk nog uit papieren plannen en hiermee staan we als land aan de vooravond van een enorme transitie. Wij kunnen met onze computermodellen en technische mensen, overheden helpen om beleid te ontwikkelen en inzichtelijk maken welke financieringsbehoeften en mogelijkheden er zijn”.


Hoe is Over Morgen gestart?
“Over Morgen is langzaam gegroeid naar zijn huidige vorm. Zonder een echt vooropgezet plan ben ik samen met mijn compagnon Erik Tissingh gestart met ondernemen. Gaandeweg is vanuit een gezamenlijke overtuiging en visie Over Morgen ontstaan. Een onderneming die inmiddels is uitgegroeid tot een innovatief bedrijf met zo’n zestig adviseurs. Vanuit nieuwe initiatieven binnen ons bedrijf ontstaan intussen ook weer nieuwe bedrijfjes. Ook hier zorgt het gedachtegoed practice what you preach ervoor dat er naast het maken van plannen en het geven van advies, nieuwe producten en diensten opgezet worden die zich o.a. bezighouden met het opwekken, het distribueren en het opslaan van energie.


Wat maakt De Nieuwe Stad de perfecte locatie voor een bedrijf als Over Morgen?
“Qua huisvesting hebben we verschillende locaties bekeken en overwogen. Waaronder een locatie in Ede. Ook dat was oud vastgoed wat herbestemd is. Echter de beperkte visie die het gebied had op duurzaamheid paste veel minder goed bij ons bedrijf. De doorslag voor Amersfoort lag voor ons op meerder fronten. Naast dat het een mooi en centraal gelegen locatie is, zie ik een prettige samenwerking tussen de verschillende bedrijven en bovenal ervaar ik hier een heldere visie op hoe het gebied ontwikkeld moet gaan worden. Mede door de voorzieningen in de vorm van het nieuwe laadplein voor elektrisch vervoer samen met de biomassaketel waar we in de toekomst graag gebruik van maken, kunnen we onze carbon footprint verder verkleinen. Een andere prettige samenloop van omstandigheden is, dat we onlangs een aanbesteding gewonnen hebben waarbij we de duurzaamheidsvisie (het uitvoeringsprogramma) voor de gemeente Amersfoort mogen gaan maken.


Heb je nog tips voor De Nieuwe Stad?
“Wat ik erg sterk vind is dat de samenwerking tussen partijen in dit gebied op gang komt en blijft. Ook zo’n interview als deze draagt daar goed aan bij. Wat volgens mij goed gebeurt, is dat er diverse kruisbestuivingen tussen partijen plaatsvinden en dat vind ik erg leuk om te zien. En misschien is het goed, mocht dat al niet gebeuren, dat de ideeën die de bewoners en stakeholders van De Nieuwe Stad hebben, serieus genomen worden en dat er gekeken wordt of die gefaciliteerd kunnen worden. De Nieuwe Stad heeft ons, maar ook Amersfoort als stad veel te bieden.”

 

Over Morgen
Kleine Koppel 26
3812 PH Amersfoort
info@overmorgen.nl
033 – 3036800

 

De Nieuwe Stad Leeft

Dit interview is afkomstig uit onze twee-maandelijkse nieuwsbrief De Nieuwe Stad Leeft.
Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen, evenementen en bijzondere ondernemers uit De Nieuwe Stad? Schrijft je dan in via onderstaand formulier.