Warmteterugwinning uit afvalwater

Met de Liputherm-warmtewisselaar kunnen zorginstellingen en bedrijfskantines warmte uit afvalwater hergebruiken voor gebouwverwarming of elektriciteitsopwekking. Dit systeem wint namelijk warmte uit het afvalwater dat een vetafscheider passeert.

“Het systeem is vooral geschikt voor keukens die gedurende langere tijd in gebruik zijn, omdat daar continu warm water naar de afscheider toestroomt”, legt Pieter Goossens van Aco uit. “Deze warmtewisselaar onttrekt warmte aan dit afvalwater en staat deze warmte af, bijvoorbeeld aan een warmtepomp. De warmtepomp kan deze warmte gebruiken voor het verwarmen van het gebouw, maar bijvoorbeeld ook voor het koelen, afhankelijk van de behoefte.”

Warmtewisselaar met reinigingssysteem
Liputherm beschikt over een innovatief reinigingssysteem. Dit voorkomt dat een vetlaag ontstaat op het oppervlak van de warmtewisselaar. Samen met het afgekoelde water gaat het verwijderde vet via de retourleiding weer terug naar de afscheider. Door warmte aan het water te onttrekken, slot het vet sneller. Hierdoor drijft het eerder en gaat het afscheiden een stuk eenvoudiger en efficiënter. Wanneer de warmtewisselaar te weinig warm water uit de vetafscheider kan halen, slaat het systeem automatisch af.

 

Bron: duurzaamgebouwd.nl