Voormalig Marineterrein als volwaardig ‘startuphub’

Voormalig Marineterrein als volwaardig ‘startuphub’.

Net als De Nieuwe Stad worden oude monumentale terreinen en gebouwen gebruikt als herbestemming. Zo ook het voormalig Marineterrein. In de 17e eeuw was het dé grootste scheepswerf van Amsterdam en de VOC. Eeuwen later deed het dienst als hoofdkwartier en ‘save haven’ van Defensie. Het voormalig Marineterrein ademt mysterie.

“Maar niet voor lang”. Het Rijk stelde het gebied afgelopen januari open voor jonge creatievelingen, ondernemers en vrije geesten. Uiteindelijke doel? Het ontwikkelen van een volwaardige ‘startuphub’, waar innovatie, technologie, creativiteit en kunst en cultuur de boventoon voeren.

Het project genaamd ‘Wharf’ is onderdeel van StartupDelta; een overheidsinitiatief dat het Nederlandse startupklimaat op verschillende locaties op de kaart wil zetten. De drijvende kracht daarachter is Neelie Kroes, voormalig eurocommissaris. Digitale ontwikkeling is de ‘broercirculatie van de hedendaagse economie en moet nodig een injectie krijgen in Nederland’, Dat zijn de grootste drijfveren, aldus de voormalig eurocommissaris.

Wharf is een concreet voorbeeld van hetgeen Kroes in Nederland tracht te verwezenlijken. Liesbeth Jansen, die eerder al het Westergasterrein ontwikkelde tot een culturele hotspot, heeft daarover de projectleiding. Het project ontwikkelt zich gefaseerd, waarbij Defensie zicht in toenemende mate terugtrekt en steeds meer panden en ruimtes opengesteld worden voor bedrijven, zelfstandigen én het ‘grote publiek’.

Het hele artikel lezen? Emerce en Stedenintransitie.
foto: Michel Eek