Kunstige entree Prodentfabriek

Midden op het plein, in de nok van het Poorthuis, schittert sinds kort het kunstwerk, of eigenlijk het lichtontwerp van Tjeerd Veenhoven. De woorden ‘Wishful thinking doing’ lichten één voor één op, op het ritme van een vierkwartsmaat: een up-beat ritme dat positiviteit brengt. Binnenkort wordt daar nog geluid aan toegevoegd, een klokkenspel dat zo nu en dan vrolijk meepingelt.

 

Het ontwerp van het kunstwerk is ingegeven door de locatie. Veenhoven vertelt: “Het Poorthuis heeft een belangrijke ontsluitende functie, je moet er echt doorheen en heel kortstondig waan je je in een interieur. Een aantal kenmerkende elementen inspireerde mij bij de vormgeving van het object. Ik vond het belangrijk om het ontwerp introvert te maken, met veel detail en verfijning. Ik houd van LED verlichting maar vind het niet prettig om in te kijken door de felle verblindende straal. Daarom dus een filter dat bijna omslachtig voor het LEDje wordt gehouden door de constructie, daarbij het LED licht diffuus makend. Hoe mooi is het resultaat!”

 

Het kunstwerk kent zijn oorsprong in het eigen werk van Veenhoven en sluit aan bij het gedachtegoed van De Nieuwe Stad. “Ik werk toe naar een resultaat en in plaats van wensdenken doe ik aan wensdoen; ik begin gewoon en vertrouw op kennis en kunde om tot een geslaagd resultaat te komen.”

 

Tjeerd Veenhoven (geboren 16 mei 1976) is een Nederlandse  industrieel ontwerper. Hij woont en werkt in de stad Groningen. Momenteel is de tentoonstelling ‘Wishful thinking, wishful doing’ van Tjeerd Veenhoven te zien bij Yksi Expo te Eindhoven. In deze tentoonstelling laat de Groningse ontwerper vier van zijn projecten zien.