Vegan week bij IJs van Vitelli

“Ik verkoop vegan roomijs dat niet van echt roomijs te onderscheiden is”

Met een gratis bolletje plantaardig bananenroomijs verwelkomt Jeroen van IJs van Vitelli de eerste 100 bezoekers tijdens zijn speciale vegan week. Van woensdag 24 tot en met zondag 29 mei zijn álle 18 smaken in de vitrine plantaardig. Er is zelfs gedacht aan vegan slagroom.

Wie in Amersfoort een vegan of lactosevrij ijsje wil eten, is al jaren aan het juiste adres bij IJs van Vitelli: sinds 2018 is een groot deel van het assortiment van ijsmaker Jeroen van Voorn vrij van dierlijke producten. Tijdens de vegan week gaat hij nog een stap verder en is ál het ijs in de vitrine plantaardig. Jeroen vindt duurzaamheid belangrijk in zijn bedrijfsvoering en wil ook aansluiten bij de trend om bewust te eten. Zo is al het ijs bij Vitelli ook glutenvrij.

Naast de gebruikelijke sorbetsmaken, die bij de meeste ijssalons vrij van melk zijn, zijn er tijdens de vegan week ook veel romige ijssmaken in vegan versie verkrijgbaar. “Het afgelopen jaar heb ik wat tests gedaan met roomijs op sojabasis en een receptuur ontwikkeld die zich heel goed kan meten met normaal roomijs”, vertelt Jeroen. “Uiteindelijk is de smaak van het ijs natuurlijk het allerbelangrijkste. Ik wil alleen plantaardig ijs verkopen dat niet van echt roomijs te onderscheiden is. Dat dit lukt, bleek afgelopen seizoen uit de reacties van mijn klanten: die hadden bijvoorbeeld niet door dat het koffie-ijs dat ze zo lekker vonden plantaardig was.”

Op de openingsdag van de vegan week, woensdag 24 mei, is er een speciale actie: de eerste 100 bolletjes bananenijs gaan gratis over de toonbank. Dit is om het 20-jarig jubileum van de cartoon Evert Kwok te vieren. Deze cartoon wordt op steenworp afstand van de ijssalon gemaakt, in De Nieuwe Stad. In de tekeningen van Evert Kwok, doorspekt met droge humor, komen overal bananen terug. Jeroen: “Eelke, één van de twee makers van Evert Kwok, komt vaak een vegan ijsje bij me halen. Maar geen bananenijs, want dat is tot nu toe niet vegan. Ik heb hem gevraagd een poster te maken voor de vegan week. Op mijn beurt maak ik dan speciaal vegan KWOK-bananenijs, dat de eerste 100 bezoekers dus gratis kunnen proeven.”

Naast 18 verschillende smaken vegan ijs, die gedurende de week zullen wisselen, is er ook een week lang vegan slagroom verkrijgbaar. Uiteraard zijn de hoorntjes ook vegan: dat zijn ze bij Vitelli al enkele jaren standaard.

IJs van Vitelli is te vinden aan de Kwekersweg 7 in Amersfoort en is dagelijks open van 12.00 – 20.00 uur.