Veelzijdige verloskundigen openen vestiging De Nieuwe Stad

Een welkome aanvulling in De Nieuwe Stad: een plek waar nieuw leven gevierd en vakkundig begeleid wordt. Met het openen van een extra vestiging creëerde Verloskundigen Viandenstraat meer flexibiliteit voor spreekuren en groepsbijeenkomsten. Hanneke den Uijl en Marijke Leijser-Coopman zijn beiden al jaren werkzaam in de praktijk. Of zij effect zien op de geboortegolf door de avondklok? In juli is het spitsuur…maar dat was het vorig jaar ook.

Er zijn vele verloskundigenpraktijken in Amersfoort. Wat typeert jullie?
Hanneke: “Laten we voorop stellen dat elke praktijk in Amersfoort goed is. Je hebt keuze en er zijn ook verschillende soorten praktijken, zoals een gezondheidscentrum en ziekenhuizen, maar verloskunde is uiteindelijk verloskunde.”
Marijke: “Wij zijn een kleine praktijk. We hebben grote betrokkenheid bij de zwangeren. We kennen iedereen en doen ook zelf alle echo’s in onze eigen praktijk. We zorgen met de verloskundigen  en de assistentes gezamenlijk voor dezelfde mensen. Onze betrokkenheid is er niet alleen bij de mooie momenten, ook als het anders gaat dan gehoopt. Bijvoorbeeld bij miskraambegeleiding.”

Hoe komen dames – en hun partner – bij jullie terecht?
Marijke: “Veel mensen komen via via of vragen tips aan hun huisarts. Omdat we al heel lang bestaan, sinds 1938, hebben we soms ook dochters van moeders die jaren geleden bij ons zijn geweest. Dat zijn grappige momenten. Mensen zoeken ook gewoon op internet naar een praktijk die ze aanspreekt en vragen nu soms ook specifiek om een afspraak in De Nieuwe Stad.”
Hanneke: “De meeste mensen komen uit wijken in de buurt. Wij zijn een echte stadspraktijk. Dat maakt dat je een heel gemêleerd publiek hebt. Je zit tussen allerlei wijken in en krijgt met verschillende mensen te maken. Zit je bijvoorbeeld in een Venix wijk of op het platteland, dan heb je vaak dezelfde gezinssamenstellingen en typen mensen.”
Hanneke: “Het ene moment kom je bij tweeverdieners die alles van top tot teen ingericht hebben. Het andere moment begeleiden we mensen vanuit het AZC, die met veel minder net zo blij zijn. Je komt bij zoveel verschillende mensen over de vloer.”

Er wordt druk gespeculeerd over een geboortegolf door het vele thuis zijn in coronatijd. Wat is jullie verwachting?
Marijke: “Je kunt er eigenlijk geen pijl op trekken. We zien wel een stijging, maar dat zagen we vorig jaar ook, met name in de zomer.”
Hanneke: “Normaal gesproken hebben we zo’n 30-35 uitgerekenden, ongeveer 1 per dag. In de zomer in juli zit dat rond de 45.”

Wat vinden jullie het leukste aan jullie werk?
Hanneke: “Je maakt een volledig proces met mensen mee. Je kijkt eerst samen naar een vruchtje van nog geen 2 centimeter groot, tot aan het kraambed.”
Marijke: “En als we dan getuige mogen zijn van een thuisbevaling van een eerste kind, in de eigen omgeving, dan vind ik dat helemaal geweldig.”
Hanneke: “Amersfoort kent relatief veel thuisbevallingen. Landelijk ligt het gemiddeld rond de 15%, in de regio Amersfoort is dat zo’n 20%. De bevalling van het tweede en derde kind is ook steeds meer thuis.”

Op social media plaatsen jullie berichten over ‘centering pregnancy’. Wat houdt dat in?
Marijke: “Och, daar heb ik al zoveel zin in, dat we met zwangeren hier aan tafel zitten. Centering pregnancy houdt in dat we met acht tot tien vrouwen die rond dezelfde tijd zijn uitgerekend bij elkaar komen. Ze hebben individueel contact met ons voor het uitwendig onderzoek naar de groei en ligging van de baby en vervolgens doen we overige controles in de groep en worden vragen, zorgen en oplossingen besproken.”
Hanneke: “We doen die sessies nu online en voor de onderzoeken komen de vrouwen apart naar de praktijk. Doordat je andere vrouwen ontmoet kun je ervaringen delen en elkaar steunen.”

Meer informatie
Naast begeleiding bij zwangerschap biedt Verloskundigen Viandenstraat ook een kinderwensspreekuur en pré-conceptie zorg. Sinds kort is het plaatsen van een spiraaltje ook mogelijk bij de verloskundigen in de praktijk. Voor meer informatie en contactgegevens kijk op verloskundigenviandenstraat.nl.