‘Van niks iets maken dat mensen gaan lezen’

Je hebt een idee voor een boek, maar geen idee waar je moet beginnen als het gaat om redactie en correctie, vormgeving, drukwerk marketing en verkoop van je boek. Klop op dat moment eens aan bij De Vrije Uitgevers in De Nieuwe Stad. Hoe eerder in het proces je komt, hoe beter zij je kunnen helpen om bewuste keuzes te maken bij het publiceren van je boek.

De Vrije Uitgevers ontstond oorspronkelijk vanuit het idee om gezamenlijk de kosten voor distributie via het Centraal Boekhuis te delen. Nu – vijftien jaar later – zijn bij de organisatie van Gerard Keijsers meer dan 400 kleine en middelgrote zelfstandige uitgevers aangesloten. Wil je een boek uitgeven? Dan ben jij vanaf nu uitgever en ondersteunt De Vrije Uitgevers als kennishuis je in het proces.

Gerard: “Het uitgeven van boeken kent slechts kleine marges en het boekenland zit vol met eigen regels. Het is niet per se ingewikkeld, maar mensen weten soms niet waar ze aan beginnen. Wij willen mensen helpen, zodat ze uiteindelijk aan een boek geld overhouden en met plezier terugkijken op het uitgeven van hun eigen boek. Dat is ook mijn motivatie, niet het maken van winst. Voor ons is het belangrijk om naast mensen te staan en ze te helpen met de kennis die wij hebben en het schaalvoordeel dat we kunnen bieden omdat veel uitgevers aangesloten zijn. Ik vind het mooi om van niks iets te maken dat mensen gaan lezen. En ja daar verdienen we dan uiteindelijk ook ons geld mee.”

Al ruim voordat het gebied bestempeld werd tot De Nieuwe Stad nam Gerard Keijsers met De Vrije Uitgevers intrede in het voormalige complex van Rohm & Haas aan de Kleine Koppel. Bewoners van het pand voelen zich sterk met elkaar verbonden. “Een klein broodfonds voor mensen die hier zitten, zou hier werken”, aldus Gerard. De korte afstand, de sfeer in het pand en de pioniersrol die de ondernemers in dit gebouw voelen in de ontwikkeling van het gebied, is mede bepalend voor die hechte verbinding.

Afbeelding homepage: voorkant boek de druivenfluisteraar van Ilja Gort
Afbeelding hiernaast: voorkant boek Slaapklets, deel 1. Dagboek voor het slapengaan.