Uitgelicht: Scheepshotel Vita Nova

Je verwacht het niet direct wanneer je aan boord van een monumentaal vrachtschip stapt. De Vita Nova in de Eemhaven van Amersfoort is een scheepshotel. Bij aankomst staat het luik al open en voor we het weten staan we in één van de vijf hutten de lengte van de kooi in te schatten. Langer dan we denken, 2 meter en 5 centimeter! Prachtige hutten voorzien van tweepersoonskooien, eigen douche en toilet, tv, klimaatbeheersing en Wi-Fi.

Een schippersvrouw in De Nieuwe Stad
@Schipperswyf met een slordige 21000 tweets en 1300 volgers, ofwel Joke, heet ons welkom. Even later schuift Ger ook aan. De boodschappen voor vandaag en morgen zijn binnen. De gezellige open keuken ziet er spik en span uit en niets wijst erop dat vanmorgen nog een gemêleerd gezelschap van zakenvrouwen en studenten bij elkaar aan het ontbijt zaten.

Morgen is het schip geboekt als vergaderlocatie, inclusief diner. En komend weekend heeft een groep vrienden het schip exclusief geboekt. Joke verzorgt de maaltijden allemaal zelf. Je mag van tevoren aangeven wat je wilt eten: Italiaans, Indonesisch, streekgerechten, noem maar op. Maar het menu blijft een verrassing.

Hoe komt een scheepshotel in De Nieuwe Stad?
We weten niet precies hoe we opeens tot De Nieuwe Stad zijn gaan behoren, want onze schepen lagen er al voordat De Nieuwe Stad er kwam. Tijdens Sail 2005 ontstond het idee om op een schip te gaan wonen. Amersfoort was toen ook met de herbestemming van de haven bezig. In 2006 kochten we De Roode Kaat, ons woonschip waarvan een deel als Bed&Breakfast door onze dochter werd gerund. We waren samen met Merlot, Zandfoort aan de Eem en Thijs en Marije de eerste nieuwe ondernemers aan de haven. De Prodentfabriek bestond toen nog. We hebben Merlot zien bouwen, Dara zien groeien en de start van De Vereeniging meegemaakt.

Past De Nieuwe Stad bij de Vita Nova?
In 2010 kochten we de Vita Nova en verbouwden het schip samen met vrijwilligers tot scheepshotel om leerwerkplekken te kunnen bieden aan jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. We hadden toen een flink team van mensen. Inmiddels zijn er grote veranderingen doorgevoerd in de WMO en zijn we meer een plek waar we mensen helpen om een vervolgplek te vinden. Het is fantastisch dat er nu in De Nieuwe Stad bij bijvoorbeeld Stadslab033 en het Ambachtelijk Botenbouw Centrum ook leerwerkplekken zijn.

Waarom moeten mensen naar De Nieuwe Stad komen?
Als we het hebben over ondernemers dan moeten vooral ondernemers die echt out of the box kunnen en durven denken zich hier vestigen. Met alleen rode veters in je schoenen kom je er niet. Bezoekers zijn allemaal welkom, ook bij ons. We denken dat veel mensen ons schip met al haar mogelijkheden en onze activiteiten nog niet kennen. We zijn een hidden place in Amersfoort.

Ik geef mijn pen door aan jullie. Van welke ondernemer in de Nieuwe Stad zouden jullie graag iets meer willen weten en waarom?

Ik (Ger) zou graag in gesprek gaan met Bart Schoonderbeek van De Nieuwe Stad. Ik ben heel benieuwd of het beeld dat hij voor ogen had met De Nieuwe Stad ook is uitgekomen.

En ik (Joke) zou naar Karin van de Danswerkplaats gaan. Een enorme doorzetter die ook spiritualiteit in De Nieuwe Stad brengt.

 

Dit interview is afgenomen door Ronald van Customedia