‘Tiny Houses’ in Amersfoort

Duurzaam wonen in 2020: een lage hypotheek, geen riolering en slechts 42 vierkante meter groot. Zo ziet architect Eugène Zaaijer (43) Amersfoort graag. Hij is al in gesprek met Amersfoortse ondernemers om zijn huis van de toekomst letterlijk van de grond te laten komen.

TinyHouse
Het is een uit Amerika overgewaaid concept. Het zijn duurzaam gebouwde huizen, niet groter dan 42 vierkante meter en gebouwd om het hele jaar in te wonen. De focus ligt op duurzaam leven creëren van meer vrijheid.

Eugène Zaaijer is eigenaar van zijn eigen bureau ZSV-architecten. Als zelfstandig ondernemer hecht hij waarde aan innovatie. Hij ontwierp met zijn partner Bouke Staphorst een plan voor de Nederlandse variant van ‘het huis van de toekomst’. Zaaijer ziet een trend van minimalisme en speelt hierop in:,, Ik merk dat er een behoefte bestaat voor menden om kleiner te wonen. Als dat daarnaast ook nog eens duurzaam kan, is dat fantastisch.”

De eerste versie van de Tiny House is gebouwd voor twee personen. Door middel van zonnepanelen wekt het huis zijn eigen energie op. Regenwater wordt gebruikt om te drinken, mee te douchen en te wassen. Onbeperkt groene wifi opgewekt uit planten. Het kan allemaal.

Ook de gemeente kan profiteren van het idee, vindt Zaaijer. ,,Ik zie veel plekken in Amersfoort die niet benut worden. Zonde, want grote bedrijventerreinen, zoals Isselt, zouden ideale locaties zijn. Verder is dit concept niet alleen duurzaam, maar ook eigentijds. Een stad met Tiny Houses trekt creatievelingen aan, die op hun beurt de stad weer een innovatieve impuls zullen geven.”

Een huis van de toekomst heeft meerdere functies. Mantelzorgwoningen, studentenhuisvesting, vergaderruimten en zelfs tijdelijke opvang van vluchtelingen noemt hij als voorbeeld van het veelzijdige Tiny House. ,,Op een duurzame manier wonen is net zo comfortabel. Het is prettig voor je portemonnee en voor het milieu. Dat is het wonen van de toekomst.”

 

Via: AD