Solar-vliegtuig begonnen aan eerste rond-de-wereld-reis ooit

Bedekt met meer dan 17.000 zonnecellen en een spanwijdte die groter is dan een Boeing 747, is het vliegtuig ‘Solar Impulse’ begonnen aan de eerste rond-de-wereld-reis ooit. Het met zonne-energie aangedreven vliegtuig is vertrokken vanuit Abu Dhabi en wordt over vijf maanden terug verwacht.

Bedenkers Bertrand Piccard en André Borschberg maakten bijna een jaar geleden bekend dat zij aan een lange reis rond de wereld zouden beginnen. Hoewel het vliegtuig in principe voortdurend in de lucht kan blijven, ongeacht de weersomstandigheden, moet het toestel toch een paar keer aan de grond. Er is namelijk plek voor één persoon in de ‘Solar Impulse’ En ruimte voor vijf maanden voedsel is er ook niet. 

Energieopslag
Het vliegtuig weegt bijna 2500 kilo. Dit is ongeveer even zwaar als een auto. Dit lichte gewicht is belangrijk, omdat zonne-energie de enige energiebron is waarmee het vliegtuig vliegt. Er komt geen gas of kerosine aan te pas. Overtollige energie wordt opgeslagen in batterijen die als accu fungeren, zodat er ’s nachts of met slecht weer gewoon gevlogen kan worden.

Piccard en Borschberg vliegen niet alleen voor een recordpoging, maar ook om een statement te maken. “Oude vervuilende technologieën zijn te vervangen voor schone en efficiëntere” zeggen de twee heren. Ondanks dat het spannende gedeelte, het opstijgen, al is gebeurd met succes(zie filmpje), moet de oversteek van de Atlantische- en de Stille Oceaan niet onderschat worden. Het toestel vliegt dan namelijk zes dagen onafgebroken boven open water.

De recordpoging is hier live te volgen.
Meer lezen? NRC  en Solar Impulse