Smart Green Tower

In Duitsland verrijst een woontoren naar een ontwerp van Frey Architekten. Door gebruik te maken van een lithium-ion-batterij en zonnepanelen moet het duurzame gebouw meer energie opwekken dan het verbruikt.

Voor de ontwikkeling van de zogeheten Smart Green Tower in de Duitse plaats Freiburg im Breisgau, werkt Frey Architekten onder andere samen met Siemens en het Fraunhofer Instituut. Het woongebouw wordt voorzien van een lithium-ion-batterij die 0,5 megawattuur aan opgewekte zonnestroom opslaat en de elektriciteit met constante stroomrichting levert.

De gevels van het gebouw worden volledig bedekt met zonnecellen die stroom opwekken. Dankzij het duurzame energiesysteem wekt de woontoren meer elektriciteit op dan die verbruikt.

Het overschot aan elektriciteit wordt vervolgens geleverd aan nabijgelegen gebouwen en vormt op die manier een smart grid voor de buurt. Wanneer de piek in het stroomverbruik van de nabijgelegen gebouwen wordt bereikt, kan het systeem van de Smart Green Tower helpen om de druk op het bestaande elektriciteitsnet te verlagen door de gebouwen te voorzien van groene stroom.

Daarnaast is het energieopslagsysteem flexibel, waardoor andere energieleveranciers in de toekomst op het systeem kunnen worden aangesloten. De architect vergelijkt het systeem met de batterijen die elektrische voertuigen gebruiken.