Uitgelicht: Anahata Personal Coaching

Saskia is ongeveer tweeënhalf jaar geleden naar De Nieuwe Stad gekomen met haar bedrijf Anahata Personal Coaching. Nadat ze enige tijd inspiratie op Pinterest heeft gedaan en geklust heeft met een styliste, wist zij een geweldige huiskamersfeer neer te zetten in haar bedrijfsruimte. Dit was ook haar bedoeling; zij creëert graag een positieve sfeer voor de cliënten die bij haar terecht komen en natuurlijk voor haar zelf.

Anahata betekent evenwicht. Evenwicht tussen lichaam en geest: het denken en voelen is in balans. Dit is waar Anahata voor staat en wat Saskia over wil dragen. De cliënten van Saskia zijn vaak mensen die hooggevoelig zijn, een doel voor ogen hebben en zichzelf graag willen ontwikkelen (graag iets willen leren). Daarnaast coacht ze ondernemers en hun managementteam.

Saskia is haar onderneming 8 jaar geleden begonnen. Op haar 25ste kwam zij erachter dat ze hooggevoelig is. Dit houdt in dat ze onder andere veel nadenkt en reflecteert, gericht is op anderen, grote empathie en emotionele intensiteit heeft en gevoelig is voor sfeer. Vragen zoals ‘waarom doen mensen wat ze doen?’ en ‘waarom zeggen zij wat ze zeggen?’ speelden een rol bij Saskia toen zij nog werkte als adviseur/projectleider. Daarnaast is zij altijd goed geweest in het coachen en verbinden van mensen. Ook is het ondernemerschap voor Saskia weggelegd. Een baas geeft haar minder vrijheid en minder ruimte om zichzelf te ontwikkelen en te blijven groeien.

Anahata onderscheidt zich in de manier van werken met mensen met hooggevoeligheid. Saskia weet de kwaliteiten hiervan goed te benutten. Ze heeft niet alleen aandacht voor overprikkeling waar haar cliënten last van hebben, maar ze richt zich ook op gevolgen van onderprikkeling. Overprikkeling betekent dat het zenuwstelsel overbelast is door te veel interne en externe prikkels. Dit geeft veel stress met alle gevolgen van dien. Onderprikkeling wordt niet zo snel herkend, omdat de symptomen lijken op overprikkeling (moe, lamlendig, kort lontje). Onderprikkeling betekent juist dat het zenuwstelsel niet voldoende wordt uitgedaagd door onderprestatie, routine of sleur en valt als het ware in slaap. Saskia werkt vooral met de groep HSP’ers die balans zoekt tussen de over- en onderprikkeling. Deze groep sluit aan bij haar persoonlijkheid. Ze schrijft regelmatig blogs over onderprikkeling en vindt het belangrijk dat deze ‘kleine’ groep hooggevoelige mensen ergens terecht kan.

Of Saskia nog dromen heeft voor haar bedrijf? Absoluut! Ze heeft de ambitie om in meerdere delen van Nederland vergelijkbare trajecten te laten ontstaan met andere coaches. Op dit moment komen veel mensen van ver weg, denk aan Zeeland of zelfs België. Daarnaast wil ze zich graag nog meer richten op werkgevers, zodat zij hun werknemers nog beter kunnen begeleiden om het beste uit zichzelf te halen.

De Nieuwe Stad draagt zeker als locatie bij aan haar werk. Bij haar aankomst in De Nieuwe Stad vond ze de locatie donker en oud, maar ze zag al snel dat er een veelbelovende dynamiek en diversiteit aanwezig was. Een ‘dorpsgevoel’ noemt Saskia het: bijna iedereen kent elkaar en er is altijd een mogelijkheid om even een praatje met elkaar te houden of elkaar te helpen.

Meer informatie over Anahata Personal Coaching vind je op: www.anahata-coaching.nl
Ben je geïnteresseerd in de betekenis van hooggevoeligheid en of jij hiermee te maken hebt? Volg dan de online training op: www.hsptraining.nl. De eerste module kun je hier gratis volgen.

 

Dit interview is afgenomen door Dyonne Bakker en Marleen Griffioen