Robeco beste duurzame belegger

De Nederlandse vermogensbeheerder Robeco is door de Verenigde Naties (VN) beloond voor zijn overkoepelende benadering voor duurzaam beleggen.

In een jaarlijks onderzoek heeft de United Nations Principles for Responsible Investment (UNPRI) aan Robeco en dochteronderneming RobecoSam, die zich toelegt op financiĆ«le analyse en duurzaamheid, een A+-rating toegekend voor verantwoord beleggen. Volgens Robeco isĀ slechts 16 procent van de 681 vermogensbeheerders die de UNPRI hebben ondertekend, beloond met deze hoge score.

Duurzaam beleggen als prioriteit
Doel van de UNPRI is om inzicht te krijgen in de gevolgen van duurzaamheid voor beleggers door duurzaamheidsdata als Environment, Social and Governance (ESG) grootschalig toe te passen in de financiƫle sector. Het initiatief van de VN hanteert zes principes die ondertekenaars van UNPRI dienen toe te passen. Zo adviseert UNPRI dat financiƫle instellingen ESG-data streng moeten meewegen in investeringsbeslissingen.

Ook de ASN BankĀ kreeg vanĀ UNPRIĀ een hoge score voor zijn initiatieven om duurzaamheid te integreren in de bedrijfsvoering. De bank kreeg de score voor het bepalen en toepassen van een eigen duurzaamheidsbeleid en voor de procedures die de bank toepast om dit beleid te waarborgen. Naast Robeco en de ASN Bank, ontving ook Kames Capital, de Britse vermogensbeheertak van Aegon Asset Management, een hoge scoreĀ van UNPRI voor inspanningen op het gebied vanĀ duurzaam beleggen en transparante bedrijfsvoering.

Dierenwelzijn en duurzaamheid in Aziƫ
Eerder ondertekendeĀ Robeco de openbare verklaring van het Business Benchmark on Farm Animal Welfare (BBFAW). Hierin verklaart de vermogensbeheerder dierenwelzijn in de landbouwsector als onderdeel op te nemen om de waarde van langetermijninvesteringen te bepalen. Daarnaast ziet het concern mogelijkheden om de criteria van het BBFAW op te nemen in zijnĀ analyses overĀ bedrijven in de foodsector, waarin het investeert.

In 2014 stapte Robeco in een Aziatisch groen privaat investeringsfonds, dat zich richt op duurzame en milieuvriendelijke bedrijven in Aziƫ. Het fonds Asia Climate Partners (ACP) is een initiatief van de Asian Development Bank (ADB) en de Japanse financiƫle dienstverlener Orix.

Dit fonds investeert in bedrijven die actief zijn op het gebied van hernieuwbare energie, schone technologie, landbouw en bosbouw. Volgens de ACP-oprichters is er grote behoefte aan investeringen in duurzame technologieƫn die zich snel terugverdienen.

Bron: Duurzaambedrijfsleven.nl