Op pad met brugwachter Joop

Bijna elke Amersfoorter kent hem wel: Joop de Keijzer. Hij is actief op vele fronten, waaronder als brugwachter voor de Kwekersbrug en Koppelbrug. Joop geeft gasten die Amersfoort per boot bezoeken een warm welkom. In zijn promotie voor de stad raadt hij zijn gasten ook vaak aan een bezoekje te brengen aan De Nieuwe Stad en geeft hij ze een boekje over het gebied. Dank Joop! Deze zomer brachten wij een bezoekje aan hem.

De haven van Amersfoort – de Eemhaven –  is een goed verzorgde ankerplaats voor de pleziervaart. In 2006 begon Joop als brugwachter en hij heeft de Eemhaven zien opbloeien. Joop: “In het begin was er bijna niks. Geen huizen, geen horeca, niks van dat alles en nu heb je een prachtige haven.” Een plek waar het voor de bezoeker aan niks ontbreekt. Het sanitair is keurig, de bezoekers ontvangen een tas met een felbegeerde Eemhaven vlag en vele gadgets en de locatie is  uniek, gelegen aan de voet van de Koppelpoort

Samen met drie collega’s verzorgt Joop het openen en sluiten van de Kwekersbrug en Koppelbrug. Op de fiets pendelt hij heen en weer tussen de twee bruggen om ze ter plekke te bedienen. De dag start met de fietsboot. Het is één van de laatste dagen van de schoolvakantie en de bezoekers staan rijen dik klaar om met hun fiets de boot op te gaan. Voor de vrijwilligers van de fietsboot is het vaste prik: bij het uitvaren ’s ochtends komt Joop aangefietst voor een kop koffie en aan het einde van de dag komt hij ook voor een drankje. Ondertussen houdt hij zijn telefoon goed in de gaten, want tussen 09.00 en 20.00 uur kan hij gebeld worden dat de Kwekersbrug en Koppelbrug geopend moeten worden.

Het bedienen van de brug is volgens Joop niet ingewikkeld. Hij haalt zichtbaar plezier uit de contacten met zowel de opvarenden, als Amersfoorters die voorbij komen fietsen. Kom je hem tegen? Zwaai en groet gerust en Joop groet je terug.