Ontspannen bij Salon De Nieuwe Stad

Ik word verwacht maar ben wat vroeg en mag even plaatsnemen aan de leestafel. Mijn oog valt op de flyer “HELEMAAL ONTSPANNEN BIJ SALON DE NIEUWE STAD”. In hoofdletters geschreven, dat belooft wat. Ik kwam eigenlijk alleen om een interview te houden tijdens een knipbeurt. De haast om deadlines te halen, verdwijnt. Het is het einde van de dag, er moet nog van alles af maar laten we gewoon bij het haar beginnen.

De Salon de Nieuwe Stad is een jaar geleden gestart in de voormalige Prodentfabriek met een kapsalon, een beautysalon en een nagelstudio. Studenten van de Kappersschool Amersfoort en studenten van de School voor Schoonheidsspecialisten volgen hier een deel van hun opleiding in de praktijk onder begeleiding van professionals. Ik beperk mijn bezoek tot de kapsalon.

Mijn kapster is een tweedejaars studente van de Kappersschool Amersfoort en volgt niveau 2. Haar collega is professioneel kapster, docent en instructeur. En ik, ik word geknipt en houd een interview over het wel en wee van de salon. De rol- en taakverdeling lijkt duidelijk, ware het niet dat ik degene ben die de lastigste vragen moet beantwoorden.

“Hoe wilt u het hebben?” Ik aarzel, weet eigenlijk nooit hoe ik mijn haar wil hebben. Wat korter en netjes dan maar. De kapster vraagt of ik het gewassen wil hebben. Dat lijkt me een prima begin. Kan ik ondertussen even nadenken. Het zachte water doet me afvragen waarom we ooit een stortdouche hebben gekocht. En waarom ik bij een kapper normaal nooit kies voor het wassen terwijl je je dan eigenlijk fors tekort doet.

Terug bij kaptafel volgen meer vragen. Ik weet het niet en leg de vragen terug. Dat doe ik altijd. Wat adviseer je? En dan volgen de grote tondeuse, de kleine en de verschillende scharen, afgewisseld met de waterspuit. Bij iedere fase in het proces vraagt de student advies en bevestiging bij de instructeur. Die legt uit, doet voor, bevestigt en complimenteert. Ik ben in uitstekende handen. En er gebeurt nog iets anders.

Opeens besef ik dat ik dit bezoek heel anders beleef dan mijn doorsnee kappersbezoeken. Knippen is een vak, door vakmensen uitgevoerd, en vindt procesmatig plaats. Wiskundig worden na een volledige ronde de langste punten opgezocht en in een volgende ronde weer bijgeknipt. Ik stel geen vragen maar luister naar de student en docent en aanschouw het. Het is prachtig om te horen en zien.

En dat geldt ook voor het eindresultaat, al zeg ik het zelf. Bij het weggaan, vraag ik wanneer ik weer mag komen. Bij heren is het gemiddelde 6 weken. Er zijn er dus die eerder maar ook later terugkomen. Dat laatste kan niet aan de prijs liggen. Ik neem me serieus voor om iedere maand een afspraak te maken voor deze ONTSPANNING. Helemaal niet zo gek om dit met hoofdletters te schrijven.

Dit artikel is geschreven door Ronald Borghardt kijk op: www.customedia.nl