Onthulling Oliemolen plaquette

Aan de Kleine Koppel stond vroeger een oliemolen waarmee olie geperst werd uit zaden. De molen stond ook wel bekend onder de naam ‘De Rijzende Zon’. Op 11 april 1940 stortte het gebouw waar de molen tot omstreeks 1870 op stond volledig in. Nu, bijna 80 jaar later op 11 april 2019, wordt als een blijvende herinnering een plaquette geplaatst in de buurt van de locatie van de voormalige Oliemolen.

De plaquette is een initiatief van de Stichting Vrienden van de Eemhaven. Deze stichting ontstond uit de wens om de historische oliemolen te laten herbouwen, precies op de plek waar deze ooit heeft gestaan. Dat is met de komst van appartementencomplex Eemerald niet meer aan de orde.

Om toch een blijvende herinnering en informatiepunt voor de inwoners en bezoekers van Amersfoort te realiseren heeft de SVE Thijs Trompert (ATM Model Art) en Fans Ottink (Studio Zand) gevraagd om een plaquette te ontwerpen en realiseren. Dit kunstwerk wordt op 11 april onthuld. Iedereen is van harte welkom op de SVE-informatiemarkt bij Zandfoort aan de Eem om 15 uur, waar aansluitend om 16 uur de onthulling van de plaquette plaatsvindt.

De plaquette krijgt tot de zomer van 2021 een tijdelijke plek die openbaar toegankelijk is. Daarna krijgt het kunstwerk een definitieve plek in het nog te realiseren plantsoen hoek Kleine Koppel en Eemlaan.

400.000 kilo mais over de kade

De rijzende zon dateert uit 1765. Nadat zo rond 1900 de wieken eraf gingen, werd later ook het hele bovenstuk gesloopt en bleef enkel het onderstel over. Toen het gebouw op de bewuste 11 april 1940 in elkaar stortte kwam ruim 400.000 kilo mais naar beneden, samen met grote brokken steen. Ook een groot gedeelte van de zeven meter hoge voorgevel viel in puin. Het was een geweldige ravage en de kade aan de Eem was over een groot oppervlak bedekt met mais en grote steenbrokken. Een arbeider die bij een vrachtauto voor het pand had gestaan werd hierbij bedolven en overleed. (bron: geslooptinamersfoort.wordpress.com).