Onder gelijken – cirkels van baksteen

Dit najaar is in Kunsthal KAdE, de Elleboogkerk en in de publieke ruimte op verschillende plekken in Amersfoort de tentoonstelling BAKSTEEN te zien. De tentoonstelling laat de bijzondere aspecten van dit bouwmateriaal zien met werk van meer dan vijftig kunstenaars, architecten en ontwerpers. Ook in De Nieuwe Stad komt een kunstwerk te staan. Ontwerper Baukje Trenning start op 20 juli met de bouw van ‘Onder gelijken – cirkels van baksteen’ Voor het kippenhok in de Oude Fabriekstraat bouwt zij een rond gemetselde bakstenen bank en een cilindrisch speelobject.

De werken van de verschillende kunstenaars tonen de schoonheid en zeggingskracht van gebakken steen in al zijn kleurvarianten, herhalingen en metselverbanden. De stadstour in de publieke ruimte leidt langs bestaande baksteenpanden en nieuw te bouwen zogenaamde folly’s. Het object van Baukje Trenning dat in De Nieuwe Stad komt is gebaseerd op het constructieprincipe van ouderwetse fabrieksschoorstenen. Vanaf de bakstenen bank kijk je uit op de gemetselde schoorstenen van de oude Zeepfabriek en de oude Prodentfabriek: twee van de weinige industriële schoorstenen die er nog zijn. Trenning creëert met ambachtelijke kennis een hedendaagse ontmoetingsplek en eert zo het vakmanschap.

In de zomer wordt ook aangevangen met de bouw van de folly’s op andere plekken in de stad. Deze zijn ontworpen door Floris Alkemade, ATM atmosphere, Olivier Goethals, Jan Poolen en Andre Pielage. De folly’s zijn te zien gedurende de looptijd van de tentoonstelling BAKSTEEN: van 10 september tot 8 januari. Met dank aan de kunstenaars, Schipper Bosch, Wienerberger B.V. & Van Lagen metselwerken.