Uitgelicht: Bespeak

Op een koude ochtend in januari spreek ik Gerrit Jan Oudenes, oprichter en directeur van Bespeak en Visavi. Enthousiast, vernieuwend en realistisch zou ik hem een interessant uur later willen typeren. Een indruk van hem en zijn bedrijf in een paar vragen en antwoorden.

 

Gerrit Jan, wat doet Bespeak precies?

Bespeak ontwikkelt businessconcepten en alle producten voor onderwijs en educatie. We komen vaak bij nieuwe opdrachtgevers binnen door onze visie op waarom en hoe je dingen anders zou moeten en kunnen doen. We maken niet alleen leermiddelen, maar zorgen er ook voor dat ze succesvol worden gebruikt. Dat gaat van groot tot klein, van opleidingscurricula voor drie of vier jaar, tot de beste plek en manier om een boodschap over te brengen.

 

Jullie zijn onlangs naar Londen geweest om een prijs in ontvangst te nemen en ik zie er hier meer staan. Waarom doe je mee aan wedstrijden en verkiezingen?

Allereerst is het heel goed voor het team: het is een enorme opsteker als team om een prijs voor je werk te krijgen. Een andere reden om mee te doen is dat het in een project echt tot focus dwingt. Je wordt gedwongen over alle stappen heel goed na te denken en alles bewust en zo goed mogelijk uit te werken.

 

Wat maakt jouw werk leuk?

Hele kleine dingen. Bijvoorbeeld als mensen die hier jong beginnen groeien en zelfstandig worden en als ik een dag eerder terugkom van vakantie zeggen: ‘wat kom je doen?’

Het zit soms ook in iets dat we geproduceerd hebben wat misschien niemand ziet, maar waar we wel trots op zijn. Bijvoorbeeld een typecursus voor kinderen met adaptieve normering: als je het het beste doet voor jouw eigen niveau, ook al is dat misschien het laagste niveau in de klas, kun je in de klas toch tweede of derde worden. In plaats van altijd achteraan eindigen.

 

Waarom zitten jullie in DNS?

Wat wij te brengen hebben was vrij snel duidelijk: we wilden een goede plek inrichten, die aantrekkelijk is en zowel als voorbeeld kan dienen als als ingang naar andere bedrijven in DNS. Verder ontstaan er vanzelf weer nieuwe verbindingen, zoals met Hoogvuur en de Vereeniging voor catering. En er is bijvoorbeeld ook een link tussen onze contacten in de branchevereniging van de KNS (Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie) en de komst van MBO Amersfoort naar De Nieuwe Stad.

Ik vind niet dat we moeten samenwerken om het samenwerken, maar we kunnen nog wel meer doen hier om elkaar te leren kennen, buiten de dingen om die je met elkaar moet regelen. Mijn insteek is om dat laagdrempelig en met lage verwachtingen te doen: iedere ontmoeting die leidt tot contacten en samenwerken is mooi.

 

Wie ga jij interviewen voor de volgende nieuwsbrief?

Ik ben nieuwsgierig naar Balder Westein, animator en eigenaar van het bedrijfje ThreeDoubleYou Animation. Die ga ik opzoeken.

 

Interviewer: Mirjam Wingelaar, Communicatieadviseur gemeente Amersfoort

 

 

Dit artikel is afkomstig uit de nieuwsbrief De Nieuwe Stad Leeft. We streven er naar om eens per twee maanden een nieuwsbrief te versturen. Wil je deze ook ontvangen? Schrijf je dan hier onder in: