Make-up Matters – Annelies van Oosterum

Wie is de drijvende kracht achter Make-Up Matters?
“Dat ben ikzelf, Annelies Zielman- van Oosterum. Ik moet nog even aan mijn dubbele achternaam wennen hoor, want ik ben heel kortgeleden (in december) getrouwd! Haha!

Inmiddels ben ik alweer 10 jaar werkzaam als Make-Up Artist en ik merk dat voor veel mensen het verschil tussen het beroep visagist en make-up artist niet helemaal duidelijk is. Als visagist werk je namelijk alleen met make-up als product, terwijl een make-up artist veel bredere kennis heeft. Want een make-up artist doet namelijk, naast alle visagie en make-up technieken ook nog haarstyling, schminken en special effects/grime. Hierdoor zijn mijn werkzaamheden dus ook meer divers en afwisselend.  Als klein meisje droomde ik eigenlijk al van dit beroep, maar toch heb ik pas veel later hier echt mijn passie in gevonden. Na een studie maatschappelijk werk, enkele jaren als reisbureaumanager bij D-Reizen en een commerciële functie bij ABN-AMRO, wist ik dat het roer drastisch om moest. Toen ben ik, eigenlijk voor de grap, simpelweg wat cursussen gaan volgen en werd ik ineens helemaal verliefd op mijn vak! Ik ben me toen echt gaan specialiseren en vele masterclasses volgden in zowel binnen- als buitenland. Nog steeds school ik mezelf continu bij om expert op mijn vakgebied te blijven. Daarin ben ik echt heel gedreven en ambitieus!”

Je zegt dat alsof je je daarin weleens moet verdedigen?
“Nou nee, dat niet per se, maar ik merk wel dat mensen soms te makkelijk denken over wat ik doe. ‘Een beetje met make-up spelen; lipstickje hier, eyelinertje daar…’, maar dat dekt absoluut de lading niet! Daar ben ik inderdaad wel fel op. Daarom grijp ik ook elke kans aan om mijn beroep op de kaart te zetten, want er is nog veel onwetendheid op dit gebied.  Omdat ik voornamelijk één op één met mensen werk, zijn de contacten heel persoonlijk. Met mijn penselen roer ik echt in iemands zelfbeeld; vergis je niet wat een impact dat kan hebben. Om een voorbeeld te geven: regelmatig heb ik transgenders als klanten. Dat kunnen hele emotionele momenten zijn, als we samen (voor het eerst) make-up gebruiken om hun ware persoonlijkheid nog meer naar voren te laten komen…”

Hoe moet ik me jouw werkweek voorstellen?
“Ongeveer de helft van mijn tijd geef ik hier, in De Nieuwe Stad, één op één les binnen de Make-Up Matters Academy. Dat geeft mij de gelegenheid om het lesprogramma altijd af te stemmen op de persoon in kwestie. Dat kan iemand zijn die het hobbymatig  leuk vindt, of iemand die het roer (net als ik vroeger) drastisch om wil gooien en voor de creativiteit wil kiezen. Maar ook professionals school ik veel bij met bijvoorbeeld enkele losse lessen. Ik ben altijd op de hoogte van de laatste technieken en mogelijkheden en daar worden zij echt blij van. Uit het hele land en soms zelfs uit het buitenland komen ze hier op cursus! Daarnaast doe ik ook af en toe groepstrainingen op locatie (voornamelijk kappers). De andere helft van mijn tijd ben ik voornamelijk onderweg voor fotoshoots en commercials, het verzorgen van een prachtige bridal look, privéworkshops en grimeuropdrachten.”

Waarom heb je eigenlijk je bedrijf in De Nieuwe Stad gevestigd?
“Een aantal jaar geleden kwam mijn bedrijf (dat ik toen nog in Woudenberg aan huis had onder de naam Annelies-Visagie) in een stroomversnelling, met name door de Academy. Daarnaast leerde ik mijn huidige man (uit Amersfoort) kennen. Zoekende naar een geschikte ruimte werkt ik getipt over de Prodentfabriek en ben ik brutaal naar binnen gelopen. Er was een hele geschikte ruimte vrij, maar te groot voor mij alleen. Daarom heb ik aangeklopt bij fotograaf Geert de Jong van Cheeseworks met wie ik al heel lang samenwerk en waarvan ik wist dat hij ook op zoek was naar een ruimte. Samen zijn we hier toen ingetrokken en nog steeds naar volle tevredenheid! Ik vind het een inspirerende omgeving met veel diversiteit een erg laagdrempelig; als ‘ganggenoten’ van de Erdalgang hebben we veel onderling contact en werken we regelmatig samen. Zo grimeer ik bijvoorbeeld graag bij Dracorubio, voer ik visagie werkzaamheden uit voor Draumlist en ben ik bezig een gezamenlijke cursus te ontwikkelen met Saskia van Anahata Coaching.”

Ik vind het heel mooi om te zien hoe gepassioneerd jij bent over wat je doet. Heb je daar -als afsluiter- nog iets over te zeggen?
“Eigenlijk is het heel simpel: als ik mijn penselen in handen heb, ben ik een gelukkig mens. Ik maak graag mooie dingen – ben graag creatief bezig. Groei van mijn bedrijf is geen doel op zich. Ik merk dat wanneer ik doe waar ik graag mee bezig ben, mensen dat zien en dus het ‘succes vanzelf komt’.
Begrijp me niet verkeerd hoor, want daar werk ik heel hard voor. Ik ben erg gedreven en altijd bezig mijn kennis en kunde nog verder uit te breiden. Maar als ik merk dat ik het besef van tijd verlies in waar ik mee bezig ben, dan weet ik dat ik goed bezig ben…”

Wil je meer informatie over Annelies, Make-Up Matters of zelf een cursus volgen? Kijk dan op www.make-upmatters.nl voor meer informatie.

Dit interview afgenomen door Edwin Teepe, TiPisj