Krielkippen in De Nieuwe Stad

Ergens in deze zomer gaat studioZAND een kippenhok bouwen, en een ren. Het kippenhok staat dan aan de kant van studioZAND tegen de muur, Richard heeft een mooi rond gat laten boren in de muur, zodat de ren achter de bakken met appelbomen langs de muur zal komen. Bij het terras van Hoog Vuur. Lekker in de schaduw en soms in de zon. Kippen zijn schaduwliefhebbers, want de oerkip leeft in het bos. Ze houden zichzelf schoon met een zandbad, net als olifanten en varkens, droog zand is dus een voorwaarde en dan is een zonnetje op zijn tijd ook wel fijn. Het is even afwachten of we de kippen los kunnen laten lopen, dan moet je ze gaan vangen tegen de avond. Oppakken gaat net even lastiger dan bij onze huiskippen,15 kippen krijg je niet zo makkelijk tam als 3 hebben we gemerkt. Ze zijn wel goed gewend aan mensen en wel heel nieuwsgierig.
Deze zomer zullen de 15 hennetjes op hun nieuwe plekje gaan verblijven. We hebben prachtige krieltjes kunnen opfokken van twee rassen. We hebben 2 Cochin kipjes en 13 Wynandottes in de meest fantastische kleuren zoals je ziet.
Het zijn voor 99% zeker hennetjes, maar het zal niemand verbazen als er toch een haantje tussen zou zitten. Het sexen van eendagkuikens blijft mensenwerk.
De Cochin hennetjes zijn broedse tiepjes en heel lief en tam, de Wynandottes zijn ook lief en rustig maar leggen iets beter.
De kuikens groeien de komende maanden uit tot volwassen kippen en gaan op zijn vroegst komend voorjaar eieren leggen. Als er een haan bijzit worden de eieren ook bevrucht en kunnen we zelf kuikens verwachten als een van de kippen broeds is. Als we zover zijn hoeven we nooit geen kuikens meer te kopen, die zijn nog best prijzig: € 7,50 per kuiken, oudere kippen zijn vanzelfsprekend duurder, ze eten veel!

Wij hopen dat we in de toekomst elk jaar kuikens krijgen. Dat is zó leuk om te zien, de moeder (de kloek) geeft de kuikens een echte kippenopvoeding!
Meer dan 50% van de eieren zijn haantjes. Je kunt met goed fatsoen maar één volwassen haan in de ren laten lopen, met de andere haantjes moet je iets… Met een goed restaurant als HoogVuur ligt opeten voor de hand. Ze zijn het lekkerst als ze plusminus 1 jaar zijn. We hebben al vernomen dat er slachters onder ons zijn die niet schromen om dit eerlijke vlees consumptierijp te maken. Als we vlees eten, of haan, is dat te verantwoorden als het dier een goed en respectvol leven heeft gehad. Aan die ontwikkeling dragen we dan ook bij.
Kippen zijn ook vleeseters, ze zijn dol op slakken en insecten, maar ze eten natuurlijk ook groen en graan. Als restjesverwerker zijn kippen handig, ze kunnen waarschijnlijk een aardig deel van de resten van HoogVuur verwerken. Daar worden de eitjes heel smaakvol van en gezond!

Krielkippen leggen niet het hele jaar door eieren. En ook niet dagelijks. We kunnen dus niet elke dag 15 eieren verwachten. Toch willen we graag de kippen laten adopteren, zodat we in de kosten delen, maar ook samen van de opbrengsten kunnen genieten.

Wil je in de toekomst ook profiteren van de overheerlijke biologische krieleitjes dan kun je een kipje adopteren voor € 5,00 per maand, of als je liever in een keer betaalt € 54,- per jaar. De Nieuwe Stad neemt de helft van de kosten van het eerste jaar op zich. Wij betalen dan met zijn allen de kippen, het voer en het zaagsel. Als er geld overblijft zullen we dat met een kippen-happening weer teruggeven. studioZAND zal de verzorging op zich nemen, en ieder die daar ook een rol in wil spelen kunnen we kippenlessen geven…