Knopjesmuseum kan verder

Ruim 22.000 euro is er opgehaald voor het Knopjesmuseum in Amersfoort. Begin februari werd het museum door brand verwoest, een paar dagen voordat het voor publiek open zou gaan.

Het bedrag lijkt ruim voldoende voor het herstel van het museum. De initiatiefnemers hadden becijferd dat er zeker 15.000 euro nodig is voor de wederopbouw. Toch gaan ze het geld niet uitgeven voor er meer duidelijkheid is over de toekomst van het terrein.

ONZEKER
Het Knopjesmuseum is onderdeel van Broedplaats De War, een culturele broedplaats in de oude luciferfabriek aan de Eem, naast De Nieuwe Stad. Het fabrieksterrein is van de gemeente Amersfoort en wordt via tijdelijke contracten aan de kunstenaars verhuurd. Die situatie is volgens initiatiefnemer Harmen Zijp ’te onzeker’. “We willen het terrein graag van de gemeente kopen. Voordat we weer kunnen opbouwen, moet de gemeente een besluit nemen”.

HULP
Direct na de brand werd op verschillende manieren geld ingezameld voor het herstel. Op een benefietfestival konden bezoekers een kaartje kopen om in theater De Flint verschillende voorstellingen te bezoeken. Ook kon er geboden worden op schilderijen van Amersfoortse kunstenaars.

Kort na de brand boden direct al tientallen mensen hun hulp aan. Zij hebben bij het museum geholpen met puin ruimen en schoonmaken. “Dat is absoluut geweldig geweest”, zegt Zijp. “Daarmee is voor ons ook zichtbaar geworden hoeveel draagvlak bestaat voor alles wat hier gebeurt. Dat is echt fantastisch”.

KNOPJES
In het Amersfoortse museum stonden veel kunst en techniekobjecten die, zoals de naam al verklapt, allemaal knopjes bevatten. Het was de bedoeling dat in het pand van een oude luciferfabriek ‘een fascinerende mengeling van wetenschaps­museum, sprookje en escaperoom’ zou komen. Het museum was bedoeld voor volwassenen en moest ook kinderen aanspreken

Via: rtvutrecht