Inspiratie: IJ-landen in Amsterdam

Sinds kort drijven er kleine stukjes natuur in de Houthavens van Amsterdam: IJ-landen. De drijvende stukjes grond zijn een initiatief van Havenbedrijf Amsterdam en studenten van de Universiteit van Amsterdam. De eerste vier proef IJ-landen liggen naast het REM-eiland en dienen als moestuin, broedplaats voor vogels en paaigebied voor vissen.

 

Moestuin IJ-land

Dit IJ-land wordt toegankelijk voor mensen en biedt ruimte voor het verbouwen van groenten en kruiden.

Helofyten IJ-land

Helofyten zijn waterplanten zoals riet en gele lis. Boven water zijn deze IJ-landen prachtig om te zien en bieden ze schuilmogelijkheden voor watervogels. De wortels van de helofyten groeien door het IJ-land heen het water in, en bieden habitat voor vis. Daarnaast nemen de helofyten via hun wortels voedingsstoffen op uit het water, om zo bij te dragen aan een schoner IJ!

Vogel IJ-land

Deze IJ-landen zijn bedekt met een laag schelpen of grind om zo broedmogelijkheden te bieden voor vogels zoals koeten, eenden en visdieven.

Bloemen IJ-land

Bloemen IJ-landen transformeren de buurt tot een kleurrijke en groene omgeving. De nectar en het stuifmeel van de bloemen vormen een belangrijke voedingsbron voor de bijen in de stad.

 

De IJ-landjes zijn te adopteren voor omwonenden. Zo heb je je eigen dobberende tuintje op het IJ. Kijk voor meer informatie op www.adopteereenijland.nl.

 

via: Steden in transitie