Openingsdag Het Lokaal

Alsof Amersfoort erom popelde, zo groot was de belangstelling op de openingsdag van markthal Het Lokaal in De Nieuwe Stad.

Of het de grote variatie aan (biologische) streekproducten is die zo aantrekkelijk staat uitgestald of het levendige geroezemoes van bezoekers of toch de voorjaarszon: Het Lokaal heeft op haar eerste dag weldegelijk de allure van een Mediteraanse markthal. ,,Hier zaten we echt nog op te wachten”, zegt Hanneke de Wilde die met haar partner en dochtertje Roza in de wagen een kraakvers streekbrood probeert te bemachtigen. Het is dringen voor de open bakkerij achter in de hal.
,,Hier haal ik dus voortaan elke dag mijn brood. Dat is zeker. Verser kan niet”, glimlacht de Wilde. Voor haar dochtertje wil ze zoveel mogelijk natuurlijke producten en vooral geen toegevoegde suikers. ,,Dat hier alles ook nog eens van lokale producenten komt, maakt het extra aantrekkelijk”.
Mede-oprichter van Het Lokaal Cor Holtackers geniet zichtbaar van het enthousiasme om hem heen. Hij wijst op de kazen uit Stroe. ,,De bezoekers zijn erg geïnteresseerd naar de herkomst van de producten . Ik hoorde net iemand vragen naar het aantal koeien van de boer. Geweldig toch.”
Het Lokaal en bijbehorende horeca-gelegenheid met live-gebrande koffiebonen heeft vooralsnog dagelijks de deuren openstaan. ,,We gaan ondervinden wat de beste openingstijden zijn. Waar de mensen behoefte aan hebben, daar gaat het om”, aldus Cor Holtackers.Via: AD

 

Het Lokaal
Het Lokaal is een foodhal dat is gevestigd in twee oude loodsen van de voormalige lijm- en zeepfabriek. Het is een handelsplaats waar horeca, bedrijven en consumenten terecht kunnen voor dagelijkse, verse, seizoensgebonden producten uit de regio en waar van eten en drinken kan worden genoten. Het Lokaal gebruikt voedsel om diverse maatschappelijke thema’s te verbinden in samenwerking met lokale partijen, zoals gezondheid, lokale economie, educatie, werkgelegenheid en innovatie.

Écht eten staat centraal in Het Lokaal: voedsel uit de regio, uit het seizoen, waar mogelijk biologisch en tegen eerlijke en betaalbare prijs voor boer en consument. Het Lokaal is een plek waar een nieuwe eetcultuur tot groei en bloei kan komen, waar voedsel uit stad en ommeland samen komt, waar productie en verwerking plaatsvindt. Van waaruit distributie naar bewoners, horeca en instellingen wordt georganiseerd, maar waar ook de dagelijkse of wekelijkse boodschappen gedaan worden. Een plek waar (h)eerlijk wordt gekocht, gegeten en gedronken, geleerd, over voedsel wordt gepraat en netwerken worden verbonden rondom onze primaire levensbehoefte: Echt Eten!

Het Lokaal doet dit als een sociaal maatschappelijk betrokken onderneming. Om deze reden heeft Het Lokaal naast zakelijke commerciële doelstellingen tevens sociaal maatschappelijke doelstellingen gesteld. Het Lokaal wil met voedsel als verbindende factor een relevante rol spelen in Amersfoort. Het Lokaal zal daarom werkplekken voor mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt (de participatiewet) en leerwerkplekken voor MBO’ers en HBO’ers beschikbaar stellen.

De ambitie van Het Lokaal is om zoveel mogelijk mensen gezonde, verse producten van dichtbij te laten consumeren. Thuis, maar ook in restaurants en kantines.

Voor meer informatie ga naar www.hetlokaal.nl