windturbines officieel in gebruik

Vier windturbines, met een gezamenlijk vermogen van 12 megawatt, voorzien in maar liefst 40% van de elektriciteitsbehoefte van de HEINEKEN brouwerij in Zoeterwoude. Om dit bijzondere moment te vieren, zijn in het bijzijn van afgevaardigden van de gemeente Zoeterwoude, Provincie Zuid-Holland en DELTA, de windturbines officieel in gebruik genomen.

Windturbines op eigen terrein

Het is in Nederland nog zeldzaam dat een bedrijf met windturbines op het eigen terrein direct gebruik kan maken van de duurzame energie die de windmolens opwekken. In de meeste gevallen komt de energie eerst op het net terecht en koopt de klant groene energie van een leverancier. De brouwer, die zijn eigen opgewekte windenergie direct kan gebruiken, behoort met de komst van de vier turbines dus tot de koplopers. HEINEKEN Nederland zet hiermee een belangrijke stap in het realiseren van haar ambitie om in 2020 klimaatneutraal te brouwen.

Verduurzamen van onze brouwerij

Willem de Jonge, Senior Director Supply Chain HNS en Vrumona: “Zeven jaar geleden zijn we gestart met het onderzoeken van de mogelijkheden van windenergie voor onze brouwerij in Zoeterwoude. We zijn heel trots dat dankzij de goede samenwerking met DELTA, de gemeente Zoeterwoude en de Provincie Zuid Holland nu de windturbines de benodigde energie kunnen gaan leveren. De ingebruikname van de windturbines is een onmisbare schakel op weg naar het realiseren van onze duurzaamheidsdoelstellingen. Het blijft hier zeker niet bij, we blijven werken aan het verduurzamen van onze brouwerij en de gehele keten, want groen is meer dan alleen de kleur van onze flesjes.”

Toepassen van duurzame technieken

Guido Custers, directeur van DELTA Energy: “De ingebruikname van het windpark Barrepolder is voor ons een bekroning op een mooie en goede samenwerking. HEINEKEN is koploper op het gebied van het toepassen van duurzame technieken. Wij zijn trots dat DELTA hieraan heeft kunnen bijdragen. DELTA zal dit soort innovatieve partnerships verder blijven uitbouwen en herhalen.”

Via: Duurzaam-actueel