Groen hart voor De Nieuwe Stad

De Oliemolenhof, het plein in het midden van De Nieuwe Stad, krijgt een nieuw uiterlijk. De huidige asfaltvlakte maakt plaats voor een multifunctioneel plein met bomen, planten en zitgelegenheid. Een plek voor ontmoeting, ontspanning en evenementen. De Nieuwe Stad krijgt daarmee een verbindend groen ‘stadshart’ en Amersfoort een aantrekkelijk nieuw plein. De verschillende bomen zijn uitgezocht en Schipper Bosch en de gemeente gaan nog dit voorjaar starten met de uitvoering.

De nieuw ingerichte Oliemolenhof vormt straks de groene verbinding tussen de verschillende delen van De Nieuwe Stad. Het inrichten van goede openbare ruimte in het gebied maakt de verdere ontwikkeling van De Nieuwe Stad mogelijk. Rondom deze centrale plek worden de komende jaren stapsgewijs nieuwe gebouwen toegevoegd, zowel voor ondernemers als voor bewoners: de verdere groei van De Nieuwe Stad.

Duurzaamheid
Op het plein wordt een vernieuwende parkeeroplossing gerealiseerd: alle parkeerplaatsen worden voorzien van een elektrische laadpaal. Dit onderstreept de duurzaamheidsambities van De Nieuwe Stad en geeft Amersfoort het eerste laadplein van deze omvang.

“Deze ontwikkeling luidt het post-fossiele-brandstof-tijdperk in”, aldus Anika de Kruijf, vanuit ontwikkelaar en belegger Schipper Bosch de projectmanager van De Nieuwe Stad. “Het plein wordt een verbeelding van De Nieuwe Stad, hét beeldmerk van het gebied. Partijen als Het Lokaal, Weltevree en Picnic, die nu op de grijze parkeerplaatsen uitkijken, verdienen een buitenruimte als deze, die aansluit bij de rest van het gebied.”

Ook verantwoordelijk wethouder Willem-Jan Stegeman is enthousiast over het nieuwe ontwerp voor de Oliemolenhof. “In traditionele plannen wordt niet altijd goed gekeken naar de verbinding tussen de omgeving en de mensen die daar gebruik van maken. Goede openbare ruimte is daar heel belangrijk in en daarom wordt nu gestart met deze ontwikkeling. Samen met Schipper Bosch kiezen wij niet voor alleen een evenementenplek of een groen plein, maar voor allebei. De Oliemolenhof wordt echt een plek voor iedereen.” 

Parkeren
Op dit moment kan de parkeerbehoefte nog worden opgevangen in de naastgelegen Eempleingarage. Op termijn wordt een parkeerhuis gerealiseerd op de locatie tussen Picnic en de Hogeschool Utrecht.

Een nieuwe fase
Het groene en verbindende stadshart zal een nieuwe fase inluiden voor de ontwikkeling van het gebied. “Stap voor stap werken we toe naar de invulling van De Nieuwe Stad als innovatieve microstad”, vertelt Kristian Koreman van stedenbouwkundig bureau ZUS, de ontwerper van het plein en medeopsteller van het door zowel Schipper Bosch als de gemeente Amersfoort omarmde Ambitiedocument. “In dat proces proberen we de structuur van het voormalige Oliemolenkwartier zoveel mogelijk te respecteren. Voor een centrale openbare ruimte is het huidige parkeerterrein, dat nu een doorn in het oog is, dan dé logische plek.”

Impressie: ZUS