Geslaagde ‘guerilla-actie’ van Studio Lavoro

‘Vereenigd werken bracht dit tot stand’, luidde de kreet op het kunstwerk van Hildo Krop, dat vroeger de trap sierde bij de ingang van de voormalige Erdalfabriek aan de Brabantsestraat. Als eerbetoon aan de mooie historie maakte Jos Overeem van Studio Lavoro op diezelfde plek een modern kunstwerk in de geest van Erdal. En vereenigd werken; dat is anno 2021 misschien wel actueler dan ooit.

De handen van Jos gingen jeuken, toen hij zag dat er iets gestaan moest hebben in de hal bij binnenkomst op weg naar zijn kantoor. Hij ging op onderzoek uit en ontwierp en construeerde vervolgens een moderne Pelikaan. “Ik wilde graag een stukje historie op moderne wijze terugbrengen, passend bij de jonge bedrijven die hier nu zitten.” Een paar ‘ganggenoten’ waren op de hoogte van zijn ludieke actie, verder was het zijn project dat hij tot in de puntjes uitwerkte. “Ik wilde niets beschadigen van de bestaande constructie. Het onderstel met draaimechanisme past op de oorspronkelijke bevestiging. Met de QR code erbij kun je vervolgens meer lezen over het kunstwerk dat er van oorsprong stond. Een groots beeld, aangeboden in 1937 door het personeel aan de directie bij de opening van de nieuwe locatie in Amersfoort.”

Meer reuring
Als het aan Jos ligt, brengt hij samen met andere bewoners nog meer reuring in het gebied. “Ik ben hier 1,5 jaar geleden naartoe verhuisd met mijn kantoorgenoot Sjoerd de Sonnaville van kantoorbalie.nl. Een paar jaar geleden zat ik in het voormalige pompstation aan de Hogeweg, waar nu SAP Letselschade Advocaten gevestigd is. Net als daar, vind ik de architectuur en de historie van deze plek erg gaaf. Al mag de stijl van buiten hier ook binnen nog wel wat meer doorgetrokken worden. Het spreekt me aan dat de ondernemers elkaar opzoeken en ook samen optrekken. Dat is in deze coronatijd op een paar vrijdagmiddagborrels na nog niet zoveel gebeurd. Mijn guerilla-actie is daar een extra aanzet toe, om dit soort initiatieven ook gezamenlijk op te pakken.”

De beleving van het product
Met zijn bedrijf Studio Lavoro heeft Jos vooral de focus op grafische vormgeving, huisstijlen en het ontwerpen van een grafische identiteit voor grotere bedrijven zoals hypotheekverstrekkers en verzekeraars. “Als we de identiteit hebben staan, hoop ik vervolgens wat meer los te kunnen gaan.” Als voorbeeld daarvan toont hij wijndozen en een paraplu die hij voor bedrijven maakte. “Ik maak bij zo’n opdracht graag iets wat mensen in de winkel ook zouden kopen. Een stijlvolle geschenkdoos. En niet een paraplu met dikke logo’s erop om reclame te maken waar vervolgens niemand mee rondloopt, maar een paraplu met een grafisch design passend bij de huisstijl van de organisatie.” Hij houdt ervan om in zijn ontwerpen gebruik te maken van oude kunstwerken uit archieven. Hij steekt ze in een nieuw modern jasje. Net als de pelikaan op de ‘Erdal-gang’.