Energiefabriek Apeldoorn

De energie rondom Jacob Brobbel en Brandaan Lub is heel verschillend. De één is bedachtzaam, filosofisch en tekent rustig op een whiteboard zijn visionaire gedachtegangen, de ander is een spraakwaterval waardoor je vanzelf enthousiast wordt. Beide werken ze in de Energiefabriek op het Zwitsalterrein aan hetzelfde doel: Apeldoorn ‘meenemen’ in de nieuwe economie. Een economie waarin initiatieven van onderop –vanuit burgers- de wereld gaan veroveren. De energiefabriek Apeldoorn draait om de energie tussen mensen die in een toekomstige circulaire stad willen wonen.

De gemeente had de grond eigenlijk verworven voor woningbouw maar het lukte niet meer om dat te realiseren. Het terrein is voor 10 jaar vrijgegeven, waarin het zich op basis van een visie vrij mag ontwikkelen. Het leegstaande Zwitsalterrein leek een goede thuisbasis. “Ik zag meteen de potentie van het terrein, wat een mogelijkheden liggen hier”. Een aantal initiatieven is hier al geland: Stagestad Apeldoorn, Werken & Co en het Human Innovation Lab. Het gaat niet alleen om duurzame energie, hoewel dat er waarschijnlijk ook gaat komen, maar het gaat ook om gezond eten en gezond leven, bewegen en leuk werk doen dat bij je past.

Voor de meeste mensen is dit nog veel te ver weg. Er is nog een lange weg te gaan, waarin veel ontdekkingen worden gedaan en fouten worden gemaakt. “Ik ben er wel van overtuigd dat we nu in beweging moeten komen. Vertrouwen krijgen in een wereld waarin de zaken heel anders georganiseerd gaan worden. In 2008 viel ons huidige wereldbeeld –ik noem het een puzzel- in 1000 stukjes uiteen. We hebben het dan over de crisis, ik heb het liever over de transitie. Nu moeten we de stukjes weer in elkaar zetten maar wel op een andere manier. Er zijn maar weinig mensen die het totaalplaatje zien, dus welk stukje komt waar?”

De Energiefabriek is een soort  laboratorium waarin we dat nieuwe wereldbeeld onderzoeken. Als je mensen bij elkaar zet, in verbinding brengt, gaat het bruisen. Je inspireert elkaar, maar het moet niet alleen bij dromen blijven. Bij de Energiefabriek is daar ruimte voor. In een experimentele setting ontdekken wat wel werkt en niet. “We hebben heel symbolisch het idee van de Energiefabriek aan de gemeente Apeldoorn gegeven. Daarmee hebben we het in feite aan iedereen gegeven. Inwoners bepalen zelf wat ze willen inbrengen”.

Nog meer lezen over de Energiefabriek Apeldoorn? Klik hier en hier.