Eerste zero waste lab in Nederland

Op 28 november heeft De Gezonde Stad het eerste Zero Waste Lab van Nederland geopend: een buurtlab voor sociale en circulaire innovatie. Amsterdammers uit de Dapperbuurt leveren gescheiden afval in en krijgen hiervoor waardemunten die zij in de buurt kunnen verzilveren.

In Amsterdam belandt 73 procent van het huishoudelijk afval in dezelfde vuilniszak. Met het eerste Zero Waste Lab van Nederland krijgen bewoners de kans om een veel groter deel van hun afval gescheiden in te leveren.

Bewoners ontvangen munten voor het ingeleverde afval. Deelnemende (markt-)ondernemers in de buurt geven in ruil hiervoor korting op producten. Projectleider Bonnie Joosten: “Op deze manier werken bewoners en ondernemers samen aan een betrokken buurt met een sterke lokale economie.” Het afval wordt hergebruikt in de buurt of gerecycled.

Het Zero Waste Lab is tegelijkertijd een opleidingscentrum. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden opgeleid tot grondstoffen experts in samenwerking met organisatie De Regenboog Groep. De ambitie is om in meerdere buurten in Amsterdam Zero Waste Labs op te zetten.

 

Meer informatie vind je hier!