Eerste groene veerboot vaart in Nederland

Duurzame innovatieve ideeën zien wij bij De Nieuwe Stad graag. Net als de veerboot naar Texel. Deze veerboot is de eerste in Europa die op schone brandstof gaat varen. Vanaf volgend jaar maakt het schip de Texelstroom dagelijks vele malen de overtocht van Den Helder naar het Waddeneiland en weer terug.

Texels Eigen Stoomboot Onderneming (TESO) heeft hiervoor een contract getekend met CNG Net. Nog dit jaar zal de fonkelnieuwe veerboot, die op dit moment in Spanje wordt gebouwd, een proefvaart houden en voor het eerst gaan varen op de schone en duurzame brandstof, die al jaren in het openbaar vervoer op de weg wordt toegepast. De Texelstroom zal het tweede schip zijn dat voor TESO vaart onder deze naam. Het ‘vlaggenschip’ kan 1750 mensen en 378 auto’s vervoeren.

Zonnepanelen

„Steeds meer schepen varen al op vloeibaar aardgas. Wij kiezen bewust voor CNG vanwege de duurzame eigenschappen en de beschikbaarheid van CNG”, zegt Cees de Waal, directeur van TESO. „Speciaal voor dit doel wordt op het eiland ook een bunkerstation voor het gas gerealiseerd. Daarvoor wordt een gasleiding aangelegd van zeven kilometer. Door aan te sluiten op het aardgasnetwerk zijn er geen tankwagens nodig die de brandstof naar het eiland brengen, zoals met vloeibaar aardgas wel het geval is.”

„Bovendien wordt met CNG de deur opengezet om op termijn over te kunnen schakelen op groen gas. Zo verbeteren wij niet alleen de luchtkwaliteit, maar geven wij ook invulling onze duurzaamheiddoelstelling op het gebied van CO2-verlaging”, aldus De Waal. Overigens is CNG binnen TESO niet de enige manier om de veerdienst te verduurzamen. Ook zullen er zonnepanelen op het dak van het schip komen voor een deel van de elektriciteitsopwekking. Daarnaast wordt het drinkwater hergebruikt voor het doorspoelen van de toiletten en de warmte uit het koelwater zal worden teruggewonnen.

 

Bron: Gijsbert Termaat en TESO