Duurzaam ‘regenwaterdak’

Het Iraanse architectenbureau BM Design Studios heeft een dak ontwikkeld dat zowel regenwater opvangt als duurzame koeling biedt in gebieden met hoge temperaturen.

Het daksysteem van de Iraanse architecten bestaat uit verschillende grote kommen die op een dak worden geplaatst. Deze kommen vangen regenwater op bij hevige regenbuien, waardoor de druk op het riool wordt verlaagd. Door het opgevangen regenwater te zuiveren, kan het water ook in de gebouwen worden gebruikt, onder andere voor het doorspoelen van de toiletten en voor bewatering van de planten.

Schoolgebouw
Volgens de architecten biedt het duurzame daksysteem oplossing voor gebieden met hoge temperaturen en landen waar waterschaarste heerst. Inmiddels is het dak boven op een schoolgebouw in Iran ge√Įnstalleerd. Dit gebouw heeft een dakoppervlakte van 923 vierkante meter, waardoor er meerdere kommen konden worden ge√Įnstalleerd voor de opvang van regenwater.

Het daksysteem op het schoolgebouw heeft 28 kubieke meter regenwater opgevangen, waarvan 60 procent effici√ęnt werd gebruikt om het gebouw duurzaam te koelen. Doordat water zowel warmte als kou kan vasthouden, verwachten de architecten het stroomverbruik van het gebouw te kunnen verminderen en daarmee CO2-uitstoot terug te kunnen dringen.

 

Bron: duurzaambedrijfsleven.nl