Duurzaam omgaan met bomen

Architecten in Zuid Korea hebben een duurzaam ontwerp gemaakt in een reuzenboom. De mammoetboom of reuzensequioa kan volgens de architecten wel 100 meter lang worden met een omtrek van 6- 8 meter. De architecten willen laten zien hoe de leefomgeving een bijdrage kan leveren aan het behoud van de natuur. Door gebruik te maken van duurzaam verkregen hout, willen de architecten de levensduur van de boom vergroten.

De reuzenboom kan nog wel duizend jaar mee gaan, maar het ‘kernhout’ wat aan de binnenkant van de boom zit, gaat minder lang mee. Hierdoor ontstaat er een holle boom. De Zuid Koreaanse architecten hebben een ontwerp gemaakt waarbij de boom wordt omgetoverd in een recreatie- en onderzoekscentrum. Ze gebruiken duurzaam verkregen hout, maken gebruik van zonnepanelen en vangen het regenwater op. Verder wordt er gebruik gemaakt van natuurlijke koeling, zodat er zo minmogelijk energie verbruikt wordt.

De architecten hebben een eervolle vermelding van de Evolvo-competitie voor wolkenkrabbers gekregen voor hun ontwerp. Deze architectuurwedstrijd daagt architecten en ontwerpers uit om oplossingen te bieden die bijdragen aan  klimaatverandering en verstedelijking.

Meer lezen? Klik hier