Duurzaam Bouwen Award

Gemeente Amersfoort heeft de Duurzaam Bouwen Award 2016 gewonnen. Amersfoort was genomineerd binnen de categorie ‘meest duurzame gemeente van Nederland’. De jury is vooral te spreken over de Amersfoortse integrale aanpak en het brede draagvlak binnen de organisatie. Ook de doorpak mentaliteit van de stad om particuliere woningen energiezuinig of zelfs energieneutraal te maken, valt op.

Wethouder Menno Tigelaar is blij met de erkenning: ,,Duurzaamheid proberen we zoveel mogelijk te verankeren in ons beleid en we proberen zelf het goede voorbeeld te geven. Amersfoort verduurzamen kunnen we niet alleen doen. 033Energie is een mooi voorbeeld van vereende krachten. En daarom zie ik deze prijs als een verdienste van en voor de stad.”

In 033Energie verenigen de gemeente, bouw- en installatiebedrijven, de Rabobank en HU zich om woningen in Amersfoort energiezuinig te verbouwen. De afgelopen jaren zijn zo al meer dan 3000 bestaande woningen duurzaam gerenoveerd. 033Energie heeft ook de ambitie om de komende jaren in iedere wijk van Amersfoort een voorbeeldwoning te verbouwen tot een nul-op-de-meter woning. Tigelaar: ,,De prijs is echt een aanmoediging om door te gaan op de weg die we zijn ingeslagen met elkaar.”

Verduurzamen en het toekomstbestendig maken van bestaande woningen en gebouwen zijn belangrijke pijlers voor de Duurzaam Bouwen Award. Hergebruik van grondstoffen is hier een belangrijk onderdeel van. Inzet van koplopers die een duidelijke visie hebben op duurzame renovatie van bestaande woningen worden beloond met een award. Gemeente Amersfoort was een van de drie gemeenten in Nederland die was genomineerd binnen de categorie ‘meest duurzame gemeente/regio van Nederland’. De andere gemeenten waren Zeist en Assen.

Via: DeStadAmersfoort.nl