Duizend bezoekers architectuurdag

De Dag van de Architectuur vond zaterdag 18 juni in Amersfoort plaats. Met medewerking van eigenaren, burgerinitiatieven en architecten waren in heel de stad gebouwen opengesteld.

Rond de duizend mensen kwamen op de architectuurdag af om kennis te nemen van de meest actuele ontwikkelingen in de stad, meldt de organisatie. Als thema was gekozen voor ‘de Stand van de Stad’: waar staat Amersfoort nu de crisis die in 2008 uitbrak in een nieuw evenwicht is gekomen?

Fasade, Forum voor Stedenbouw en Architectuur in Amersfoort, stelde het CNME open, ,,bekend als ‘het groene huis’, in park Schothorst; de prestigieuze en in het oog springende nieuwbouw in het Hogekwartier, die de nieuwe entree vormt van de Hogeweg, alsook revitaliseringsprojecten in het kader van ‘Amersfoort vernieuwt’ aan de Hogeweg en de Trekvogelweg, maar ook de nieuwe initiatiefnemers van het ‘Mooierplein’, voorheen Drakennest.” Rond het centrum waren onder meer gebouwen open die een transformatie naar wonen en andere functies ondergaan, zoals het Boekhuis, de voormalige bibliotheek aan plein de Zonnehof; Initium, een voormalig kantoor aan de Stadsring en de vrijgekomen gebouwen en het gebied van ziekenhuislocatie van het voormalige St Elisabeth, die een transformatie ondergaan naar Parkhuis met diverse functies en een aangrenzend park. Ook de Wagenwerkplaats, het nieuwe woonblok aan de Leusderweg/ Kersenbaan; De Nieuwe Stad; de Kop van het Gildekwartier en het geplande Blok III aan het Eemplein maakten onderdeel uit van de architectuurdag.

Op alle plekken werd het publiek rondgeleid. ,,Het is interessant om te zien dat Amersfoort zich ondanks de crisis is blijven ontwikkelen. Het gaat niet meer met dezelfde vaart en met een andere maat en schaal dan die we voor de crisis kenden, maar er wordt veel energie en zorgvuldigheid gewerkt aan de verfijning van de stad, waarbij er diversiteit en kwaliteit wordt toegevoegd”, aldus Fasade, een project dat wordt ondersteund door de gemeente.

Via: destadamersfoort