Drijvend windpark aan de kust van Schotland

Pilot Offshore Renewables is een Schotse start-up die een drijvend windpark realiseert van 50 megawatt. In 2017 komt zijn realisatie uit en levert het innovatieve park al stroom.
Sinds 2012 werkt Pilot Offshore Renewables aan het plan. Het voorstel ligt nu bij de Britse overheid. Volgens directeur Allen McAskill kan het drijvende windpark bij een akkoord al over 1,5 jaar operationeel zijn. Het 50 megawatt grote windpark zal 15 kilometer uit de Schotse oostkust geïnstalleerd worden.

Drijvende windmolens.
Aan de kust is de wind krachtiger dan op het land. Op de zee is de wind vaak nog harder dan dicht aan de kust. Een windturbine die niet alleen 100 meter boven het wateroppervlak uittorent, maar ook nog eens zover het water in steekt is te duur om te bouwen en te plaatsen. Een drijvende windturbine daarin tegen vereist een aantal stevige kabels die de machine aan de zeebodem verankeren. Een drijvende windturbine kan je kant en klaar naar de juiste locatie slepen, terug halen voor onderhoud en reparaties of op andere locaties plaatsen. Dit maakt het beheer van deze parken voordeliger dan repareren op locatie.

Windfloat-concept.
Het drijvende windpark maakt gebruik van het Windfloat-concept. Dit concept is van het Amerikaanse bedrijf Principle Power. Een 2 megawatt-prototype van deze drijvende windturbine is een aantal jaar geleden getest voor de kust van Portugal.

Pilot Offshore Renewables denkt kosten en materialen te besparen door windmolens met een groter geïnstalleerd vermogen te gebruiken. De Start-up is van plan zes tot acht turbines te installeren.
Bron: Duurzaambedrijfsleven
Meer lezen? BusinessGreen