‘Deze duif wordt een klapper’

Zoals zovelen in de voormalige woonwijk ’t Sasje in Amersfoort, hield ook familie Terschegget als hobby postduiven. Als eerbetoon aan zijn vader en alle andere duivenmelkers van de Sassianen, maakte Arie Terschegget zich hard om de door vandalisten vernielde duif in de Eemhaven terug te laten keren. Thijs Trompert van kunstenaarscollectief ATM ATMosphere  werkt momenteel aan een stalen versie van de duif.

Tot groot verdriet van de Sassianen werd de houten duif op de meerpaal in de Eem vernield. Met sponsoring van Schipper Bosch en gemeente Amersfoort is het project in gang gezet voor een nieuwe versie. ‘Een klapper’, volgens Arie Ter Schegget. ‘De stier van Thijs was al een klapper en wacht maar af, dat wordt deze ook’.

De eerste contouren van de nieuwe duif zijn al duidelijk zichtbaar. Voor het ontwerp van de nieuwe duif verdiepte Thijs zich in de diversiteit aan duiven en de houding bij de landing. Van daaruit maakte hij een keuze voor onder andere de spreiding van de vleugels en de positie van de poten. Het eindresultaat is vanaf maart of april te bewonderen. De duif komt zeer waarschijnlijk op dezelfde plek als voorheen terug, vlak achter de loop- en fietsbrug over de Eem.