Derde editie van het Keistad Fietsfestival in Amersfoort

Toe aan een verzetje? Kom dan op 3 en 4 oktober naar de derde editie van het Keistad Fietsfestival. Het Amersfoortse fietsfeest bruist ook dit jaar weer van de activiteiten. Denk aan toffe toertochten, leuke kinderactiviteiten, creatieve workshops, interessante lezingen en een heuse drive-in fietsbioscoop.

Drive-in fietsbioscoop

Het Keistad Fietsfestival trapt zaterdagavond 3 oktober af met een primeur: een drive-in fietsbioscoop. Omringd door stadsfietsen, mountainbikes, fixies en racefietsen kun je genieten van lokale fietsfilms en een hoofdfilm, Le Ride. Deze ‘rolprent’ vertelt het vergeten verhaal van een stel uit Australische en Nieuw-Zeelandse wielrenners die in de zomer van 1928 deelnamen aan de loodzware Tour de France. De deuren van de bioscoop, de oude (en zeer ruime) Prodentfabriek, zwaaien om 18.30 uur open en er is plaats voor maximaal 60 mensen.

Gevarieerd programma

Zondag 4 oktober barst het kloppende festivalhart, De Nieuwe Stad op de Oliemolenhof, uit zijn voegen van de activiteiten. Zo worden om 9.00 uur de eerste deelnemers aan de toertochten weggeschoten. Je hebt de keuze uit zes verschillende ‘rides’, van een kuiten bijtende klimtocht (100 km), een gave gravelride (65 km) tot een toffe tocht langs Amersfoortse graffiti-portretten (20 km).

Kinderen kunnen zich al vanaf 10.00 uur uitleven op het kids parcours of op de golvende pumptrack. Ook staan er Hollandse spellen (met fietsonderdelen) en een fotowedstrijd voor de allerkleinsten op het programma.

Verder kun je diverse lezingen bijwonen. Zo vertelt wereldfietser Eveline Bremmer je alles over fietsvakanties en geeft Kees Bakker van de Fietsersbond 10 gouden tips voor de aanschaf van een e-bike. Zelf de handen uit de mouwen steken? Doe dan mee aan een van de workshops, zoals ‘Maak je eigen fietsposter’, ‘Sieraden maken’ en ‘Bouw je eigen fietswiel’.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de Brompton Urban Challenge (racen met vouwfietsen), het Slowbiking Kampioenschap (zo langzaam mogelijk fietsen), de Zwerfafvalsafari (fietsend stadsafval verzamelen), de gezellige Critical Mass fietstocht, de lokale fietsenmerkenmarkt en de Amersfoortse DJ Hidde van Way die festivalbezoekers op ‘good vibrations’ trakteert. Fietspech? Geen probleem, fietsdokter Janke staat voor je klaar. Of laat de fotograaf jou en je fiets op de gevoelige plaat vastleggen. In samenwerking met het Stadsterras hebben we bij alle onderdelen buiten en binnen goede voorzorgsmaatregelen genomen tegen Covid-19, zodat jij zonder zorgen aan ons fietsfeest kan deelnemen.

Ludieke dichtwedstrijd

Schrijver én fietsliefhebber Wim Daniëls schreef speciaal voor het festival een prachtig gedicht met als titel: ‘Ode aan de fiets’. We dagen iedereen uit een gedicht te schrijven over de fiets waarmee er kans is op een mooie prijs.

Volledige festivalprogramma

Trap naar www.keistadfietsfestival.nl voor het volledige festivalprogramma en een handige kaart van het festivalterrein. Hier kun je tevens tickets kopen voor bepaalde programmaonderdelen, zoals de drive-in fietsbioscoop, de toertochten en de workshop ‘Maak je eigen fietssnack’. De meeste activiteiten zijn overigens gratis (vrijwillige bijdrage wordt altijd gewaardeerd), maar voor sommigen moet je je vooraf even per mail aanmelden. Vol is vol, wees er dus op tijd bij!