De Nieuwe Stad op Architectenweb: het Hoekhuis en het Havenhuis

Architectenweb heeft twee artikelen gepubliceerd die beide de nieuwe ontwikkelingen in De Nieuwe Stad belichten: Het Hoekhuis en Het Havenhuis.

Het Hoekhuis
Studio Muoto ontwerpt industriële woontoren voor De Nieuwe Stad in Amersfoort.
‘Het ontwerp knipoogt naar het industriële verleden van die locatie en de internationale beweging van flexibele, industriële architectuur. De opvallende ronde balkons vormen ‘buitenkamers’ die voorzien zijn van een variatie aan beplanting. Met het ontwerp van deze zeventig meter hoge woontoren, die officieel Kamer 10 heet en de werktitel Hoekhuis heeft, trekt Schipper Bosch het interessante, rauwe, industriële karakter van het gebied de lucht in. Een gedurfde keuze. Maar met een woontoren als dit manifesteert het gebied zich in de stad. Dan is het alleen maar te prijzen dat dat op een onderscheidende manier gebeurt.’

Lees het hele artikel op Architectenweb over het Hoekhuis via deze link.

Het Havenhuis
De driehoekige vorm van het gebouw, ontworpen door Dyvik Kahlen Architects, is ontstaan uit een combinatie van praktische en poëtische overwegingen. Met deze vorm is de schaduwwerking van het woongebouw richting de bestaande gebouwen erachter sterk verminderd. “Vanuit het verderop gelegen Eemplein is er ook een informele wandelroute richting het Oliemolenhof. Gezien vanuit die route wijst de schuine zijde van het woongebouw ook richting de Eem”, vertelt architect Jesse Mommers die vanuit Schipper Bosch bij het project betrokken is. Ter verluchtiging van die relatief gesloten gevel wordt momenteel nagedacht over een (licht)kunstwerk.

Lees het hele artikel op Architectenweb over het Havenhuis via deze link.