De Nieuwe Stad ‘architectonisch exportproduct’

Op uitnodiging van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) bracht architect Mendel Robbers van Schipper Bosch een bezoek aan Jakarta. De manier waarop ontwikkelaar en belegger Schipper Bosch nieuwe invulling geeft aan monumentale gebouwen en complexen als de Prodentfabriek, spreekt ook in Indonesië tot de verbeelding.

‘De formule van de Nieuwe Stad is inmiddels een architectonisch exportproduct voor de aanpak van industrieel erfgoed in de wereld’, aldus AD Amersfoort Mendel Robbers was een week in de Indonesische hoofdstad Jakarta om Indonesische vakbroeders en studenten te laten zien wat er nog meer mogelijk is met een monument, met de transformatie van het fabrieksgebied in Amersfoort als voorbeeld. Het gebouw waar architecten, ontwikkelaars, planologen en vakgenoten in de Indonesische hoofdstad op broeden is de oude gelddrukkerij Pertjetakan Kebajoran, de Indonesische ‘Rijksmunt’.

Mendel Robbers in het AD: “Ik heb duidelijk willen maken dat je door kwaliteit in de openbare ruimte te scheppen, respect oproept voor zo’n monument en plek; het is verdichting met behoud van kwaliteit. En je merkt dat het werkt. Het was interessant te zien dat het lef onder de studenten en professionals groeit om iets nieuws te doen. Erg inspirerend.’’

Lees ook de rest van het artikel op www.adamersfoort.nl