Circulaire proeftuin in Utrecht

In de Utrechtse Vlampijpzone, een braakliggend terrein, worden circulaire paviljoens ontwikkeld. Deze modulaire paviljoens uit hergebruikte materialen moeten dienstdoen als werkruimtes voor duurzame ondernemers.

Het Hof van Cartesius, zoals de circulaire werkplek wordt genoemd, is een initiatief van Lint Landscape Architecture, Rhaw Architecture en de gemeente Utrecht. De zogeheten Vlampijpzone in Utrecht ligt tussen het spoor en het bedrijventerrein Werkspoorkwartier, nabij station Zuilen. Het terrein wordt getransformeerd tot een openbare binnentuin, waarop de flexibele paviljoens verrijzen.

Circulaire werkruimtes
Hiervoor nodigen de initiatiefnemers van Het Hof van Cartesius duurzame ondernemers uit om zelf vorm en invulling te geven aan de werkruimtes op het terrein. De paviljoens worden vervaardigd uit duurzame en hergebruikte materialen, zoals sloopmateriaal en hout. Voor het ontwerp van de paviljoens is Rhaw Architecture verantwoordelijk. Volgens de architecten zijn de paviljoens gemakkelijk in elkaar te zetten en weer af te bouwen om vervolgens weer op een andere locatie in elkaar gezet te worden als werkruimte.

Duurzame bedrijven
De initiatiefnemers zeggen Het Hof van Cartesius in verschillende fases op te bouwen naarmate er meerdere bedrijven en ondernemers interesse tonen om werkruimtes op het terrein te huren. Naast werkruimtes krijgt Het Hof ontmoetingsplekken, horeca en ruimte voor stadslandbouw. Verder werken de architecten aan groene daken, de opwekking van groene stroom via zonnepanelen en het duurzaam verwerken van afval.

Bron: duurzaambedrijfsleven.nl