Broederschap, humor en rouw: première Keetschoppers

In De Nieuwe Stad achter De Paviljoens vind je het honk van de Sassianen. De vroegere bewoners en werkers van de inmiddels verdwenen wijk ’t Sasje komen dagelijks samen bij hun keet. Het is een simpel plekje, maar wat voor de één slechts een roestige bak staal is, is voor de ander het middelpunt in z’n leven. Filmmaakster Lennah Koster was nieuwsgierig wat de oude mannen daar eigenlijk deden en maakte er de documentaire Keetschoppers over.  

Afgelopen zaterdag was de première voor de hoofdrolspelers, gemeente Amersfoort en Schipper Bosch (ontwikkelaar De Nieuwe Stad) in filmtheater De Lieve Vrouw. “Ben je er klaar voor jochie?”, wordt er gegrapt in de zaal nadat burgemeester Bolsius zijn woorden van lof uitsprak. Al meteen bij de eerste beelden barst de zaal in lachen uit. Er volgen 24 minuten met veel humor, maar de documentaire kent zeker ook zijn ontroerende momenten. Marco Willemse van het AD schreef er een mooi artikel over.

Op 16 december verschijnt de documentaire op televisie. Voor de exacte tijd houd de agenda aan de rechterzijde van de website in de gaten.

Over de documentaire – begeleidende tekst van Lennah Koster
Alléén voelen ze zich ontheemd, want ze vinden geen aansluiting meer bij de waan van de dag, in de keet zijn ze iemand. In de keet meten ze zich aan elkaar. Als ze samen voor de keet hangen en fluiten naar passerende vrouwen, voelen ze zich vitaal. Even zijn ze weer 20 jaar als ze een potje dart spelen of samen een feestje bouwen. Maar telkens als er weer iemand kanker heeft of plotseling overlijdt, worden ze keihard met hun neus op de feiten gedrukt. En rijst de vraag: Hoe lang heb ik nog? Wie zou de volgende zijn?