Badhuis in Prodentfabriek

Uit het AD van 5 en 6 december:

Achter een van de oude fabrieksdeuren van De Nieuwe Stad, schuilt een ware verrassing: hamam, badhuis en mini-sauna Relax Center Eemland.

In de Oude Fabriekstraat van de voormalige Prodentfabriek aan de Eemhaven, nu De Nieuwe Stad, verwacht je niet snel een hamam tegen te komen. Het is dan ook bijna niet voor te stellen dat je door de blauwe fabrieksdeuren binnenstapt in een badhuis met jacuzzi, zwembad, stoomcabine, sauna, kinderspeelhoek, lounge en keuken.De Amersfoortse Nabil el Morabit (37) en zijn vriend en compagnon Aziz Hadda (39) vinden juist het surprise element bijdragen aan de charme van hun mini-sauna. ,,Het is geweldig om te zien hoe verbaasd iedereen is als ze binnenstappen. We zijn erg blij met deze bijzondere locatie.”

Kleinschalig
Gasten kunnen het badhuis voor 2 tot 6 personen 2,5 uur gebruiken. ,,We houden het expres kleinschalig, omdat dat voor ons het idee achter een badhuis is. Met een kleine groep mensen genieten en relaxen.”Nabil bedacht het idee van een klein  badhuis in Amersfoort, toen hij met zijn vrouw en kinderen vaak naar België reed om daar badhuizen te bezoeken. ,,Iedere keer in de auto terug naar huis, dacht ik: dit moet ik hier ook bouwen. Vooral islamieten die liever niet naar een openbaar en gemengd zwembad willen gaan, hebben behoefte aan zo’n klein privé badhuis. Vanuit mijn eigen wens is het idee ontstaan, maar het mooie vind ik dat onze gasten niet alleen islamitische gezinnen zijn, maar ook veel niet-religieuzen die voor de ervaring van een Arabisch badhuis komen. Omdat het knus, ontspannen en klein is. Niet iedereen houdt van de drukte in grote sauna’s en ze vinden de sfeer bijzonder en fijn.”

Druk
Het badhuis is nu drie maanden open. ,,De eerste twee weken kwam er niemand. Maar nu zitten we ieder weekend vol, van 9 uur ’s ochtends tot 10 uur ’s avonds. Ook doordeweeks is het druk.” De badgasten komen van heinde en verre. ,,Groningen, Amsterdam, Alkmaar, Rotterdam. Van vrijgezellen- en verjaardagsfeestjes tot stelletjes, gezinnen en vriendengroepen. Het is geweldig hoe verschillend de gasten zijn.”Nabil en Aziz hebben het badhuis helemaal zelf gemaakt. ,,We wilden het eerst laten doen, maar het was niet te betalen. We zijn beide best handig, maar we hadden helemaal geen verstand van sauna’s bouwen. De plannen veranderden iedere dag. Het was nacht- en weekendwerk, zeven maanden lang. Maar het is ons gelukt. We zijn super trots op het resultaat.”Vooral van niet-islamitische mensen krijgt het tweetal de vraag of de sfeer niet nog ‘Arabischer’ kan. ,,Daar gaan we binnenkort aanbeginnen. Arabische muurschilderingen en tegels, dan is het badhuis écht af.”

 

Via: AD Amersfoort