Architectenbureau rdmr wint haar eerste internationale prijsvraag

Bijna een jaar geleden streken Thomas en Evelien Rodemeier neer in de Paviljoens in De Nieuwe Stad. Als jong architectenbureau doen ze veel mee aan architectuurprijsvragen. En met succes! Dit voorjaar sleepten ze de eerste prijs in de wacht met hun nieuwbouwplan voor een gymnasium en scholengemeenschap in Hamburg. Als ze ook door de laatste beoordelingsronde komen en de nummer twee en drie ze niet meer inhalen is de opdracht binnen.

Tijdens hun wereldreis met een zeilschip richtten Thomas en Evelien rdmr architects op en al op de boot maakten ze schetsen voor hun eerste klus. Dat ging om een woningbouwproject, maar ook scholen behoren tot hun interessegebied. Thomas: “Deze prijsvraag gaat om nieuwbouw van circa 4000 vierkante meter voor een school. Bij winst komt de renovatieklus van de bestaande jaren ’70 gebouwen van circa 10.000 vierkante meter er ook bij en wordt het een opdracht waar wij minstens een jaar aan werken, de totale planning voor het project is vijf jaar.”

Het tweetal verdiepte zich in het onderwijssysteem van de middelbare school in Hamburg en ook in dat van Zwitserland. Evelien: “In Zwitserland zijn ze verder en is er meer vastgelegd. Die input hebben we gebruikt bij dit project. We hebben in Hamburg met docenten gesproken hoe ze lessen aanpakken. Leerlingen krijgen vaak een minuut of 10 instructies en gaan dan in groepjes uiteen. Ze zitten dan op hun jas in de gang. In ons ontwerp hebben we naast klaslokalen ruimte gemaakt voor informele zones.”

Een belangrijk onderscheidend aspect van het ontwerp van Evelien en Thomas is het balkon helemaal rondom het gebouw. Thomas: “Vanuit alle lokalen is het balkon te benaderen met een schuifpui. Het balkon is tegelijkertijd de vluchtweg en het werpt een schaduw over de lokalen, waardoor er minder zonwering nodig is. We hebben een compact, efficiënt en duurzaam gebouw ontworpen tegen lage kosten.” Evelien vult aan: “Daarmee hebben we precies gemaakt wat zij willen, binnen hun voorwaarden. Als heel duidelijk is wat iemand wil moet je dat als een gegeven nemen en binnen die voorwaarden iets maken wat je zelf ook mooi vindt. En we hebben geen concessies gedaan. Misschien komt dat nog, maar voor nu zit er niks in waarvan we denken ‘oh wat jammer dat we dat zo op moeten lossen’. Wij staan erachter en de leraren vinden het gelukkig ook fantastisch.”

Meedoen aan architectuurprijsvragen kan betekenen dat je met 10 concurrenten te maken hebt, maar soms ook wel met 600. Het is geen vetpot. Bij deze prijsvraag kregen alle partijen een vergoeding van 3000 euro, maar in veel gevallen heb je bij verlies helemaal niks.  Maar meedoen aan wedstrijden is nodig om ook referentieprojecten te hebben en om vervolgens in Nederland mee te kunnen doen aan wedstijden en aanbestedingstrajecten. Evelien en Thomas werkten na hun studietijd bij verschillende bureaus. Met hun gecombineerde ervaring in grootschalige commerciële en kleinere particuliere projecten kunnen ze een breed scala aan opdrachten aan.