Open Monumentendag

Zaterdag 14 en zondag 15 september is het Open Monumentendag. Het landelijke thema ‘Plekken van Plezier’ staat ook centraal in Amersfoort. Waar gingen de Amersfoorters voor hun plezier en mét plezier naartoe? Nou, onder andere naar hun werk op het voormalige terrein van de Prodentfabriek!

Dat Prodent medewerkers met plezier naar hun werk gingen, zullen Theo de Bot en Hans van Laar kunnen beamen. Tijdens de rondleidingen op zaterdag 14 september om 13.00 en 14.30 uur vertellen zij wat er op diverse locaties vroeger onder andere werd onderzocht, bedacht en geproduceerd.

Bij de rondleidingen op zaterdag – start om 13.00 uur en start om 14.30 uur vanuit de Prodentfabriek – zijn een aantal gebouwen van binnen te bezichtigen. Verder is het buitengebied op eigen gelegenheid toegankelijk. Bekijk hier de plattegrond van De Nieuwe Stad met ook de Prodentfabriek (nummer 1) – de startlocatie van de rondleidingen.
Op zondag is er op het centrale plein De Oliemolenhof het Inspiratiefestival van Bewust Eemland. Dit festival is gratis toegankelijk. Er vinden deze dag geen rondleidingen plaats en de gebouwen zijn niet van binnen te bezichtigen. Het buitengebied is wel op eigen gelegenheid toegankelijk.

Over De Nieuwe Stad
De Nieuwe Stad is gevestigd op het voormalige fabrieksterrein van de oude Prodentfabriek. In de fabrieksgebouwen en bedrijfsruimtes zitten sinds 2013 zo’n 80 ondernemers. Het gebied vormt een nieuw stukje stad waar de gebruikers, functies en gebouwen elkaar versterken. Mensen kunnen er werken, recreëren en leren en in de nabije toekomst ook wonen.

Het complex werd in 1936-1937 gebouwd naar ontwerp van architect F.A. Warners, in opdracht van N.V. Maatschappij voor Waschverwerking  Erdal. Tot 2012 werd op het terrein tandpasta geproduceerd van de merken Prodent en Zendium. In de vroegere productiehal is nu een evenementenlocatie gevestigd. Productnamen waar het  bedrijf ook mee bekend werd zijn onder andere Erdal (schoencrème en metaalpoets) en Peli (wrijfwas).